Bijdrage Voortgang fiet­sen­stalling Koningin Juli­a­na­plein


Cie Ruimte

29 januari 2020

Voorzitter,

Den Haag lijkt ondertussen de prijs te mogen ontvangen voor de slechtste projectsturing. Nagenoeg alle grote plannen lopen uit wat betreft tijd en kosten. De vraag kan eerder worden gesteld of Den Haag niet stelselmatig risico’s onderschat om projecten erdoor te kunnen duwen. Iedereen wist dat het project zou uitlopen en nu doen allerlei fracties verbaasd.

Het lichtpuntje van het debat lijkt te zijn dat de stalling ‘slechts’ drie jaar later open gaat. Echter, daarvoor krijgen we wel een sulletje onder de fietsenstallingen. Eén die veel geld kost, maar waarbij je niet eens direct het station kan bereiken. Dit is wel erg treurig. Zo’n extra lange wandeltijd zorgt ervoor dat minder mensen uiteindelijk de fiets er zullen parkeren. De wethouder zei niet voor niets dat hij de verbindingstunnel wilde, omdat deze het comfort van de reiziger verbetert. Zo kan de reis in één keer voortgezet worden door het perron op te lopen. En even later is dat plan alweer weg. Kan de wethouder aangeven waarom? Kan de wethouder verder aangeven wat met het bedrag gebeurd wat voor deze tunnel werd gereserveerd? Klopt het dat dit ook gewoon wordt gebruikt voor de stalling zelf? Dus dat de facto een stuk meer dan 5,5 miljoen nodig is?

De Partij voor de Dieren vraagt zich verder af of op een later moment alsnog de tunnel kan komen of is dat dan niet meer mogelijk?

Mijn fractie begrijpt verder niet waarom zoveel kosten allemaal bij de gemeente komen te liggen. Heeft de projectontwikkelaar helemaal geen verantwoordelijkheid?

Aangezien de bovenbouw nog op zich laat wachten, zal er ook gekeken worden naar een invulling van een deel van het terrein of blijven we aankijken tegen een bouwput voor de komende jaren? Is het afbouwen in de zomer 2022 echt realistisch? Wat is de verplichting van de bouwer van de bovenbouw richting de gemeente? Kan de wethouder verder zeker zijn dat de bovenbouw tegelijkertijd kan plaatsvinden als de openstelling van de fietsenstalling? Is dit echt veilig?

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Raadsvoorstel voorontwerp tramlijn 1 Tracedeel Javastraat-Alexanderstraat-Parkstraat

Lees verder

Bijdrage PAS-uitspraak

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer