Bijdrage Werkagenda Energietransitie
Voorzitter,
Allereerst dank aan de wethouder voor deze werkagenda. Er zijn al veel goede vragen gesteld door mijn collega’s. Bij het vorige agendapunt hebben we al veel gezegd over de urgentie van de klimaatcrisis en dat we actie moeten ondernemen. De werkagenda is een stap in de goede richting wat betreft het krijgen van overzicht in wat we allemaal aan het doen zijn. Maar we zijn er nog niet. Afgelopen raad is ons initiatiefvoorstel met D66 aangenomen en het college gaf aan hier uitvoering aan te geven via onder andere de werkagenda’s. Hier mist mijn fractie toch wel een paar punten in.
Zo ontbreekt nog een stand van zaken en een duidelijke planning. Waar staan we nu? Welke doelen worden er per jaar gezet om het uiteindelijke doel van een klimaatneutraal 2030 te halen? Wordt de werkagenda nog aangepast met inachtneming van ons initiatiefvoorstel?
Voorzitter, we zien sowieso dat de werkagenda op sommige punten nog wat verouderde informatie bevat. Kunnen we een geactualiseerde versie verwachten? Zo mist mijn fractie ook informatie over de duurzaamheidssubsidies. Vorig jaar heeft mijn fractie meermaals haar zorgen over de nieuwe indeling geuit, specifiek de subsidie voor wateropvang. De wethouder zou de vinger aan de pols houden over de uitputting van die subsidie. Heeft hij al zicht op hoe dit in 2023 is gelopen en worden hier conclusies aan verbonden?
Dan nog een vraag over de toegankelijkheid van informatie over de energietransitie. Er lijkt vooral veel ingezet te worden op dat mensen zelf op zoek moeten. Er gebeurt veel, en dat is ook nodig, maar dat zorgt er ook voor dat je makkelijk verdwaald in alle informatie. De Partij voor de Dieren wil dat de energietransitie voor iedereen bereikbaar is en daarvoor kunnen we bestaande initiatieven beter gebruiken. Zo lezen we dat er meer energiecoaches worden opgeleid, maar zetten we die ook effectief in? Gaan die in kwetsbare wijken ook de deuren langs? En zorgen we ook, net als in Rotterdam, voor dat deze mensen in verschillende talen ondersteuning kunnen bieden? Wordt de effectiviteit van de coaches ook gemonitord en leren we van andere steden?
Ook in de wijkuitvoeringsplannen is de planning niet altijd duidelijk. Dit verschilt ook sterk tussen de plannen die met de raad gedeeld zijn. Zo leest die van Mariahoeve meer als een wijkanalyse dan een uitvoeringsplan. Mijn fractie vraagt zich af of de inwoners weten waar ze aan toe zijn bij het lezen van dit plan. Graag een reactie van de wethouder. Ook is mijn fractie benieuwd of er al is nagedacht over de gevolgen van het herinrichten van de buitenruimte voor de bomen in onze stad? Zo’n grootschalige uitrol gaat knelpunten opleveren en de Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over wat dit gaat betekenen voor de bomen. Graag een reactie.
Voorzitter, tot slot. Het is nu hoog tijd om de papieren werkelijkheid om te zetten in actie. Mijn fractie kijkt uit naar de uitrol.
Interessant voor jou
Bijdrage Warmtenetten/warmteconcessies
Lees verderBijdrage Rondvraag Koorenhuis
Lees verder