Corona­crisis


Raad

26 maart 2020

Voorzitter,

In twee weken tijd is Nederland compleet veranderd. Het voelt voor mij als een nachtmerrie waar ik maar niet wakker uit word. Uiteraard wisten we dat ziekten konden overspringen van dieren op mensen, maar dat het zo snel zulke enorme gevolgen zou hebben, daar hielden we geen rekening mee.

Naast de vreselijke gevolgen van de pandemie zijn er gelukkig ook lichtpunten. We zien dat mensen in de zorg voor ons klaarstaan en dat er verbondenheid en solidariteit is. Uiteraard leeft de Partij voor de Dieren mee met iedereen die een dierbare verloren heeft, met de vele mensen die ziek zijn en met mensen die zich zorgen maken over het ziek worden.

Het kabinet en ook het college nemen verstandige maatregelen om het virus onder controle te krijgen en kwetsbare mensen te beschermen. We denken dan aan gemeentelijke acties, zoals dat de maatschappelijke opvang de hele dag open is, de voedselbankbonnen voor de kwetsbaren en het feit dat niet tot huisuitzettingen en afsluitingen wordt overgegaan.

Een zorg wil de Partij voor de Dieren benoemen en dat is het feit dat mensen zich soms totaal niet houden aan de adviezen. Wij begrijpen de keuze om in die gevallen samenscholingsverboden toe te passen en bijvoorbeeld natuurgebieden af te sluiten. Kan de burgemeester aangeven wanneer hij dit overweegt? Overweegt hij bijvoorbeeld wegen naar het strand te sluiten?

De Partij voor de Dieren vindt het verder verstandig dat de Haagse Markt is afgesloten. Dit had wat ons betreft eerder moeten gebeuren.

We kunnen ons slechts voorstellen dat de markt weer open gaat als maar een beperkt aantal mensen per keer naar binnen mag en er afstand kan worden gehouden en ook wordt gehouden.

Daarnaast krijgt de Partij voor de Dieren signalen dat mensen met een Aziatische uiterlijk op straat worden uitgescholden. Krijgt de burgemeester deze signalen ook? Dit gedrag is onacceptabel. Hoe acteert de gemeente in zulke gevallen?

In deze tijden komen daarnaast de meest kwetsbaren onder druk te staan. Denk aan kinderen die speciaal onderwijs volgen of aan mensen met een verstandelijke beperking. Welke rol pakt het college hier en hoe bereikt het college deze mensen?

Verder horen we dat de dierenopvangcentra zich zorgen maken nu de maatregelen lijken te worden verlengd tot 1 juni. Zij zien hun inkomsten teruglopen of hebben simpelweg minder mensen over de vloer voor adopties. Kan het college aangeven hoe de opvangorganisaties ondersteuning krijgen vanuit de gemeente ten tijde van de coronamaatregelen?

Voorzitter, deze crisis vraagt veel van mensen en het zal nog lang duren voordat deze is opgelost. De Partij voor de Dieren heeft veel respect voor iedereen die zijn eigen steentje bijdraagt aan het aanpakken van deze crisis.