Gebeur­te­nissen Sche­ve­ningen weekend 8 en 9 augustus


Cie Bestuur

20 augustus 2020

Voorzitter,

Scheveningen was de afgelopen tijd weer het epicentrum van wetteloosheid. Een steekpartij met dodelijke afloop op de pier, verkeersregelaars die mishandeld werden en mensen die veelvuldig zijn uitgescholden. Als je in Scheveningen woonde en je niet bent geconfronteerd met de gevolgen van verhitte automobilisten, hoorde je er niet bij. Scheveningen leek een vrijstaat met afvalbergen op het strand, wildkamperen en foutparkeerders.

Hoe heeft het zover kunnen komen? In de kern zien we een heilloos geloof van het college dat meer toeristen trekken altijd goed is. Als ze op de stoep staan, kijken we wel weer verder. De Partij voor de Dieren vindt dat het college de situatie zwaar heeft onderschat. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om in te schatten dat vanwege corona en het warme weer veel mensen naar Scheveningen komen. En dat dit zorgt voor conflict en frustratie. Waarom lijkt dit dan bij het college als een verrassing te komen?

Wethouder Bredemeijer riep op de Duitse radio dat er genoeg ruimte was in Scheveningen. Dat sloot aan bij de Haagse campagne met de leus ‘een zee van ruimte’. De raad wilde zelfs nog meer toeristen en gooide deze zomer olie op het vuur met een VVD-motie die inzette op nog meer toeristen uit omliggende landen. Wethouder Bredemeijer heeft op de Duitse radio dus precies geroepen wat de raad wilde. Nu de gevolgen dramatisch zijn, ligt het volgens veel partijen aan de wethouder. Erkent het college dat het onverstandig is om in te zetten op het binnenhalen van meer toeristen in de zomer naar Scheveningen? En erkent het college dat een extra marketingcampagne in de zomer onverstandig was?

Voorzitter, toen de wethouder riep dat er genoeg ‘raum’ was, hield hij dan geen rekening met de beperkte handhavingscapaciteit en capaciteit van het mobiliteitssysteem? Voor bewoners was het wonen in Scheveningen een regelrechte ramp en daaraan heeft het college en raad bijgedragen; overal verkeerd geparkeerde auto’s en overal afval. Dit keer is het een excess, maar al in 1997 kwamen bewoners met een zwartboek over dit soort problemen.

De Partij voor de Dieren is benieuwd of het college lessen uit deze situatie trekt. Sluit het college nu eerder wegen af naar Scheveningen en erkent het college dat er een maximum geldt voor het aantal bezoekers dat Scheveningen aankan? Stopt het college nu met de wervingscampagne voor meer toeristen; ook gegeven de toegenomen coronabesmettingen? Ook de mupi’s die overal door de stad staan, roepen mensen nog altijd op om naar Scheveningen te komen. Neemt het college een voorbeeld aan Rotterdam en wordt de campagne ‘Zee van Ruimte’ gestopt?

Voorzitter, we hebben de grenzen bereikt van ons verkeerssysteem en handhavingscapaciteit. Kortetermijnmaatregelen zijn slechts een doekje voor het bloeden. Het in coronatijd inzetten op meer toeristen plaveit de weg naar besmettingen, wangedrag en overlast.

Dank

Interessant voor jou

Bijdrage Gebiedsagenda Campusboulevard

Lees verder

Ongeregeldheden gebied Hoefkade-Vaillantlaan

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer