Bijeen­komst Dier en Zorg na initi­a­tief­voorstel Partij voor de Dieren


10 april 2015

De gemeente Den Haag organiseert maandag 13 april a.s. om 14.00uur de bijeenkomst ‘DierENZorg’, over de manier waarop dieren een rol kunnen spelen in de gezondheidszorg voor mensen, waarbij zowel het welzijn van mens als dier centraal staat. Onafhankelijke deskundigen, zorgaanbieders, Haagse zorginstellingen en de gemeente gaan met elkaar in gesprek om de mogelijkheden voor interventies met dieren binnen de gemeente te verkennen. Daarnaast wordt een aanzet gegeven voor het ontwikkelen van een kwaliteitstoets. Het initiatiefvoorstel DierENZorg van de Partij voor de Dieren, op 22 januari aangenomen door een ruime meerderheid van de gemeenteraad, vormt de aanleiding voor de bijeenkomst. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Als dieren meedoen aan een activiteit voor mensen die ziek zijn of een beperking hebben, wordt dit Animal Assisted Interventions (AAA) genoemd. Zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld toelaten dat mensen hun hond of kat mogen meenemen, en er zijn vrijwilligers die met hun eigen huisdier bij mensen op bezoek gaan die zelf niet voor een huisdier kunnen zorgen. Als het dier een rol speelt in een therapie of behandeling is sprake van Animal Assisted Therapy (AAT). Beide vormen worden tijdens de bijeenkomst besproken.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de inzet van dieren in de zorg onder andere de stress vermindert, eenzaamheid en depressie tegengaat en de kwaliteit van het leven verhoogt. Door het organiseren van de bijeenkomst speelt de gemeente Den Haag een eerste ondersteunde rol in het ontplooien van activiteiten met en opvang van dieren.

Voor de aanbieders van welzijnsactiviteiten met dieren in de zorg geldt echter nog geen kwaliteitseis of certificatie. Dit is verontrustend, omdat in de praktijk iedereen activiteiten met dieren in de zorg kan organiseren. Dit kan leiden tot ongewenste en onveilige situaties voor mens en dier. Daarom geeft de bijeenkomst een aanzet tot het ontwikkelen van een gemeentelijke kwaliteitstoets, waaraan toekomstige subsidieaanvragen en andere vormen van ondersteuning getoetst kunnen worden.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil opheldering kap 45 bomen voor uitbreiding golfbaan Ockenburgh

De Partij voor de Dieren Den Haag heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de zoveelste verleende kapvergunning in Den...

Lees verder

Presentatie initiatiefvoorstel 'MKB in goede banen'

DEN HAAG, 13 april 2015 – De Haagse Stadspartij en de Partij voor de Dieren presenteren donderdag 16 april het nieuwe werkgel...

Lees verder