Den Haag is klaar met mili­eu­ver­vui­lende tasjes


19 juli 2011

Den Haag, 19 juli 2011- Hagenezen gooien iedere dag ongeveer 670.000 plastic tasje in de prullenbak, jaarlijks zijn dat er 245 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Unie. Zorgelijk veel, zegt de Partij voor de Dieren. Marieke de Groot, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren te Den Haag heeft het college gevraagd naar mogelijkheden te kijken om dit ongebreidelde gebruik te beperken.

De productie en recycling van papier en plastic hebben een negatieve impact op het milieu. Plastic tasjes belanden na gebruik niet zelden in de natuur en in het water, waar ze veel schade aanrichten en in de voedselketen van vele dieren terecht komen. Hoe vaker tassen worden hergebruikt, des te lager de milieudruk.

Volgens de Partij voor de Dieren zijn echter niet alleen plastic tasjes maar ook papieren en biologisch afbreekbare draagtasjes schadelijk voor het milieu. Dit heeft te maken met het vrijkomen van milieuvervuilende stoffen tijdens de productie, het transport van de grondstoffen en eindproducten, en het wegwerpgebruik van de tasjes. De PvdD ziet een verbod op plastic tassen echter niet als een oplossing, omdat de markt bij een verbod op plastic tassen overschakelt op andere materialen en het wegwerpgedrag van consumenten niet wordt aangepakt.

De Gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren in Den Haag heeft het college gevraagd of zij bereid is te onderzoeken hoe de verstrekking en het gebruik van plastic tassen en papieren tassen binnen de gemeente Den Haag beperkt kan worden. “De gemeente zou bijvoorbeeld een overleg kunnen organiseren tussen de gemeente en de retail in Den Haag om maatregelen te bespreken die ervoor moet zorgen dat het gebruik van gratis draagtassen zoveel mogelijk wordt ingeperkt. Of een voorlichtingscampagne starten. Wij zijn in ieder geval helemaal klaar met milieuvervuilende tasjes en hopelijk binnenkort Den Haag ook.” aldus De Groot.