Den Haag krijgt duurzaam evene­men­ten­beleid


21 februari 2018

Den Haag, 21 februari 2018 – Elk jaar geeft Den Haag miljoenen euro’s uit voor het aantrekken van grote publieksevenementen. Bij de toekenning van die subsidie wordt gekeken naar de bezoekersaantallen en de “economische spin-off’. De gemeente stelde daarbij tot nu toe geen duurzaamheidscriteria. Hier komt door een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren verandering in.

In 2018 geeft de gemeente Den Haag 2,65 miljoen euro uit aan subsidie voor 18 grootschalige publieksevenementen, zoals Koningsnacht. Bij het bepalen of een evenement subsidie krijgt, gebruikt het stadsbestuur nu de verwachte bezoekerscijfers. Naar duurzame aspecten, bijvoorbeeld of organisatoren gebruik maken van fossiele of duurzame energie, of zij wel of geen dieren bij evenementen gebruiken en of zij met plastic wegwerpbekers werken of niet, wordt niet gekeken.

De Partij voor de Dieren riep het stadsbestuur daarom per motie op om bij de verdeling van de subsidie volgend jaar duurzaamheidscriteria te gebruiken, en daar in ieder geval de energievoorziening, het watergebruik, de afvalstromen, de gevolgen voor de bodem en de gevolgen voor dieren in mee te nemen. De motie is afgelopen donderdag aangenomen.

Fractievoorzitter Christine Teunissen: “Bij evenementen wordt veel afval geproduceerd en wordt elektriciteit vaak nog opgewekt met dieselgeneratoren. Dit moet anders. Door onze aangenomen motie geven we als Den Haag het goede voorbeeld en sporen wij de organisatoren van evenementen aan om te verduurzamen, wat goed is voor mens en dier.”

Gerelateerd nieuws

PvdD reikt valentijnsoorkonde uit aan Haagse Dierenambulance 

Partij voor de Dieren Den Haag heeft vandaag een Oorkonde van mededogen uitgereikt in het kader van Valentijnsdag aan Dierenh...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil harde maatregelen tegen vandalisme in Zuiderpark

Den Haag, 21 februari 2018 – De Partij voor de Dieren Den Haag heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de recente ver...

Lees verder