Den Haag onder­zoekt vergun­nings­plicht evene­menten met dieren


30 mei 2018

Op verzoek van de Partij voor de Dieren onderzoekt de gemeente Den Haag de mogelijkheden om in de APV een vergunningsplicht voor evenementen met dieren op te nemen. Fractievoorzitter Christine Teunissen (PvdD) vroeg een debat aan met wethouder Boudewijn Revis (VVD) naar aanleiding van fotosessies voor het publiek op de Scheveningse Boulevard met uilen en papegaaien afgelopen maandag. De dieren zaten continu in de zon en werden tegen betaling op de foto gezet met bezoekers van de Boulevard. De Partij voor de Dieren wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan evenementen waar dierenleed bij komt kijken. Teunissen: “Dieren die kunstjes moeten vertonen puur en alleen voor vermaak, lijden en kunnen hun natuurlijk gedrag niet vertonen. Dit moet zo snel mogelijk stoppen.”

Oehoe (grootste uil ter wereld) vastgebonden op de Scheveningse boulevard. Terwijl het een nachtdier is, wordt het dier gedwongen continu in de felle zon te zitten.

De uilen zaten vastgebonden aan een stuk hout, zonder dat ze de beschikking hadden over water of schaduw. Aanwezige handhavers van de gemeente grepen niet in. De wethouder heeft tijdens het debat zijn afkeuring uitgesproken over de exploitatie van de uilen en roofvogels en het niet ingrijpen door de handhavers. Samen met de gemeente Amsterdam heeft hij naar aanleiding van een eerdere motie van de PvdD een brief gestuurd aan het Rijk om op te roepen gemeenten meer ruimte te geven om meer te kunnen optreden tegen dierenmishandeling.

De eerdere motie betrof het met brede steun aangenomen voorstel ‘Ontmoedigingsbeleid roofvogel- en uilenshows’ van de Partij voor de Dieren. Deze motie riep op om als gemeente niet langer vogelhouders in te zetten bij activiteiten die georganiseerd of bekostigd worden door de gemeente. Verder riep de motie ook op om aan te sluiten bij de oproep van gemeente Amsterdam om gemeenten meer bevoegdheden te geven om beperkingen aan evenementen met dieren op te stellen.

Gemeenteraadslid Christine Teunissen: ‘Het gebruik van dieren voor menselijk vermaak zou verboden moeten worden. Door landelijke wetgeving voelt de gemeente Den Haag zich belemmerd om dit te verbieden. Wij roepen de gemeente nu op om alle evenementen met dieren vergunningsplichtig te maken. Op deze manier kunnen strengere eisen worden gesteld aan het gebruik van dieren en kan dierenwelzijn als weigeringsgrond worden opgenomen. Op de foto met een uil is net zo afkeurenswaardig als een ritje op een olifant of het laten doen van kunstjes door apen in vakantielanden. In een beschaafd land zou geen ruimte gegeven moeten worden voor het exploiteren van dieren op een dergelijke manier. Landelijk pleit De Partij voor de Dieren voor een verbod op het exploiteren van roofvogels op publieksevenementen.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren reikt oorkonde uit aan surfschool The Shore

De Partij voor de Dieren reikt vandaag een oorkonde voor de strandtent van de toekomst uit aan surfschool The Shore in Scheve...

Lees verder

Doorbraak: gemeente geeft hulp aan dieren in nood

De gemeente Den Haag gaat een bijdrage leveren aan het ambulancevervoer van gewonde in het wild levende dieren. Dit bevestigd...

Lees verder