Gemeente Den Haag laat geen ballonnen meer op bij eigen evene­menten


27 oktober 2016

De gemeente verbiedt het oplaten van ballonnen bij evenementen die door de gemeente zelf worden georganiseerd. Dit heeft het college besloten naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren. Ballonplastic komt na oplatingen in het milieu terecht, op stranden en in de zee, waar het onderdeel uitmaakt van de plastic soep. De partij is blij met deze stap in de goede richting, maar vindt dat ook burgers en bedrijven bewust moeten worden van het feit dat het oplaten van ballonnen afval veroorzaakt en dierenleed tot gevolg heeft. Partij voor de Dieren Den Haag blijft daarom aandringen op aanvullende maatregelen.

Inmiddels is de ballon één van de meest voorkomende soorten zwerfafval op stranden. Dieren overlijden door verstikking in linten en aan verstopping door het eten van het ballonplastic. Ook kunnen ballonnen voor kortsluiting in bovenleidingen zorgen. Tevens zijn de ballonnen gevuld met helium dat een steeds schaarser wordende grondstof is.

Raadslid Christine Teunissen: “De gemeente geeft nu eindelijk het goede voorbeeld. We zijn verheugd dat de gemeente geen ballonnen meer oplaat tijdens evenementen die door de gemeente zelf worden georganiseerd. Maar iedere ballon die in de natuur terecht komt is er één teveel en daarom zullen wij blijven aandringen op verdergaande maatregelen.”

Gerelateerd nieuws

Noodzakelijke maatregelen ontbreken in Agenda Groen voor de Stad

Tijdens de behandeling van de Agenda Groen voor de Stad heeft de Partij voor de Dieren gepleit voor concrete maatregelen en d...

Lees verder

Maak gemeentelijke gebouwen klimaatneutraal

De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Den Haag de CO2-uitstoot en het energieverbruik van haar eigen gebouwen terugdri...

Lees verder