Maak gemeen­te­lijke gebouwen klimaat­neu­traal


2 november 2016

De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Den Haag de CO2-uitstoot en het energieverbruik van haar eigen gebouwen terugdringt. Daarvoor doet de PvdD een voorstel tijdens de begrotingsbehandeling. In het college-akkoord is de ambitie vastgelegd dat Den Haag in 2040 klimaatneutraal is. Maar tot nu toe heeft het college bijna niets gedaan om er voor te zorgen dat gemeentelijke gebouwen niet bijdragen aan klimaatverandering. De Partij voor de Dieren vindt het hoog tijd voor de gemeente om eindelijk het goede voorbeeld te geven.

De tijd dringt om de opwarming van de aarde nog te kunnen beperken, ook voor de gemeente Den Haag. Het klimaatakkoord van Parijs, dat aanstaande vrijdag op de dag van de begrotingsbehandeling in werking treedt, laat zien dat we alles op alles moeten zetten om klimaatverandering binnen de perken te houden en te voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 graden opwarmt.

Het stadsbestuur zet echter nauwelijks stappen, waardoor het stadhuis, de stadsdeelkantoren, zorginstellingen, culturele instellingen, sportverenigingen en ‘buurthuizen van de toekomst’ nog vrijwel volledig afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en veel fossiele energie verbruiken.

Klimaatneutrale nieuwbouw en dichte winkeldeuren
Tijdens de begrotingsbehandeling doet de Partij voor de Dieren nog meer voorstellen om de strijd tegen klimaatverandering te versterken. Zo moet de gemeente eisen dat nieuwe gebouwen op gemeentelijke grond klimaatneutraal zijn en moet de energieverspilling door open winkeldeuren in de winter worden aangepakt.

Raadslid Christine Teunissen: “het college blaast hoog van de toren met een ambitie ‘Klimaatneutraal in 2040’, maar er gebeurt vrijwel niets om die ambitie waar te maken voor de 750 panden van de gemeente zelf. Doordat de gemeente eigenaar is van zoveel panden, heeft ze veel invloed om klimaatverandering te beperken. Om te beginnen door de uitstoot van C02 en het energiegebruik van die eigen panden te verminderen. Dus, college, geef het goede voorbeeld!”

Gerelateerd nieuws

Gemeente Den Haag laat geen ballonnen meer op bij eigen evenementen

De gemeente verbiedt het oplaten van ballonnen bij evenementen die door de gemeente zelf worden georganiseerd. Dit heeft het ...

Lees verder

Gemeente, maai het gras minder vaak

Partij voor de Dieren Den Haag doet vandaag in de raadsvergadering het voorstel om 500 hectare in de stad ‘natuurlijk’ te ond...

Lees verder