Gemeente, maai het gras minder vaak


4 november 2016

Partij voor de Dieren Den Haag doet vandaag in de raadsvergadering het voorstel om 500 hectare in de stad ‘natuurlijk’ te onderhouden. Dit betekent minder vaak maaien en rekening houden met de bloeitijd van wilde bloemen. Als de gemeente het gras minder vaak maait, kunnen strak gemaaide oevers en wegbermen zich ontwikkelen naar bloemrijke graslanden. Veldbloemen krijgen zo de kans om te bloeien, wat zorgt voor meer afwisseling in het groen en meer voedsel voor dieren in de stad.

Het stadsbestuur doet nu alleen aan gemakkelijk onderhoud van het gras, door het vaak en op gezette tijden te maaien, zonder rekening te houden met de bloei van wilde bloemen. De aanwezigheid van bloemen in de stad zorgt voor een versterking van de natuur, voedsel voor bijen en vlinders en een fijnere leefomgeving.

Gemeenteraadslid Christine Teunissen: “De grote groengebieden en ecologische zones in Den Haag worden al op natuurlijke manier onderhouden. Het is vreemd dat dit niet wordt gedaan in andere delen van de stad. Natuurlijk onderhoud van het groen is een eenvoudige manier om de biodiversiteit in de stad te verbeteren. Tot nu toe dus een gemiste kans om dieren die het moeilijk hebben, zoals de bij, er bovenop te helpen.”