Gemeente Den Haag wil alleen nog gifvrije bloemen, planten en bloem­bollen


4 maart 2016

Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat Den Haag alleen nog biologische planten, bloemen en bloembollen inkoopt. Door een vandaag aangenomen motie van de Partij voor de Dieren moet het college van B&W dit jaar met een plan komen om de volledige overstap te maken. Momenteel koopt de gemeente nog bloemen en planten die met kunstmest en giftige bestrijdingsmiddelen worden geteeld. Een overstap betekent een enorme impuls voor de biologische bloemen-, bollen- en plantenteelt.

Slechts 0.1% van de bollenteelt is biologisch, terwijl de gangbare bollenteelt één van de meest vervuilende takken van landbouw is. Zo bevatten veel bloemen grote hoeveelheden giftige bestrijdingsmiddelen, zelfs gifsoorten die al tientallen jaren verboden zijn. Dit gif speelt een grote rol in het uitsterven van bijen-en vlinderpopulaties. Talrijke soorten staan op het punt te verdwijnen. De gevolgen voor de mens zijn ook enorm. Ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van bestuivers.

Met dit aangenomen voorstel kan de gemeente Den Haag gifvrije bloemen-, bollen-, en plantenteelt een stevige impuls geven. Raadslid Christine Teunissen: “Gifvrij afnemen is een noodzakelijke stap richting een duurzaam inkoopbeleid. Amsterdam ging Den Haag al voor met de inkoop van biologische bollen en we verwachten dat vele andere gemeenten zullen volgen. De veel grotere vraag naar biologische bollen, planten en bloemen stimuleert een snelle overgang naar een verantwoorde sierteelt.”

Gerelateerd nieuws

Kom naar de filmmiddag Biodiversiteit!

Partij voor de Dieren Den Haag organiseert zondag 13 maart een themamiddag over biodiversiteit in de stad. De PvdD laat met d...

Lees verder

Snel meer groen en schonere lucht Rivierenbuurt

De Partij voor de Dieren wil dat de Rivierenbuurt snel groener wordt en dat de slechte luchtkwaliteit eindelijk wordt aangepa...

Lees verder