Haags college gaat vege­ta­risch eten 4x per jaar promoten


23 november 2011

Den Haag 23 november 2011 – Het college van B&W hebben in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren aangegeven vier keer per jaar vegetarisch eten te promoten. De eerste promotiedag zal in de decembermaand plaats vinden.


De Partij voor de Dieren heeft vagen gesteld over de invulling van de campagne “Eat green at work”. Afgelopen mei had het college al onderschreven dat de landelijke campagne “Eat green at Work” prima past in het kader van de nota “Op weg naar een duurzaam Den Haag”. Eat green at Work is een campagne die met name in de bedrijfsrestaurants het dagje vegetarisch in het zonnetje zet door lekkere lunches te promoten en tevens informatie geeft waarom het noodzakelijk is om de vlees- en visconsumptie te minderen.

Ons Westers eetpatroon is ongezond voor mensen en slecht voor het milieu. Bovendien ziet het er naar uit dat men in opkomende economieën, zoals China en India, ons consumptiepatroon gaat overnemen. Wetenschappers hebben berekend dat we dan over 40 jaar 2 of 3 aardbollen nodig hebben om iedereen te voeden. Nog afgezien van alle andere bezwaren die aan een grote vlees- en visconsumptie kleven, zoals dierenwelzijn, milieu, biodiversiteit en een eerlijke voedselverdeling.

De Partij voor de Dieren had naar aanleiding van Dierendag weer aandacht voor deze campagne gevraagd en het college heeft nu aangegeven jaarlijks vier maal een vegetarisch menu te promoten, te beginnen in december. Raadslid Marieke de Groot: “De bewustwording van de gevolgen van vlees- en visconsumptie voor dieren en dat vegetarisch eten ook lekker en leuk is, is van groot belang. De gemeente kan hierin een belangrijke voorbeeldfunctie hebben en neemt met dit gebaar haar verantwoordelijkheid.”

klik hier voor de vragen en antwoorden