Ecolo­gische onder­zoeken bij bouw­pro­jecten schieten tekort


1 juni 2017

De Partij voor de Dieren heeft het Haagse stadsbestuur vragen gesteld naar aanleiding van een onderzoek (WUR, 2017) waaruit blijkt dat 9 van de 10 bouwplannen voor plekken waar beschermde diersoorten leven, gewoon kunnen doorgaan. In de nieuwe Wet Natuurbescherming, die 1 januari in werking is getreden, staat welke diersoorten in Nederland worden beschermd. Nu blijkt uit het onderzoek dat veel gemeenten zich niet aan de regels houden, omdat zij economische belangen voorop stellen. De PvdD wil van B&W weten of Den Haag wel voldoende bescherming biedt aan kwetsbare diersoorten.

Zodra een ingreep in de openbare ruimte plaatsvindt die invloed heeft op groene gebieden, is een ecologisch onderzoek verplicht. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onafhankelijke ecologische adviesbureaus. Helaas blijkt uit de praktijk dat bouwprojecten op plekken waar beschermde soorten leven, toch meestal groen licht krijgen. Volgens het televisieprogramma ‘De Monitor’ kan dit worden verklaard door de druk van initiatiefnemers de bouwers op de ecologische adviesbureaus om het rapport langs de Raad van State te krijgen.

Gemeenteraadslid Christine Teunissen: “Dit onderzoek laat zien dat er weliswaar sprake is van wettelijke, maar niet van werkelijke bescherming. De Partij voor de Dieren heeft het college gevraagd om opheldering over de situatie in Den Haag. Bouwprojecten mogen niet ten koste gaan van kwetsbare beschermde flora en fauna.”

Lees hier de schriftelijke vragen

Bekijk hier de uitzending van televisie programma 'De Monitor'

Gerelateerd nieuws

Raadsmeerderheid roept college op tot duidelijkheid over klimaatdoelstellingen

Onder aanvoering van de Partij voor de Dieren heeft een raadsmeerderheid van PvdD, D66, GroenLinks, HSP, PvdA, CU/SGP en VVD ...

Lees verder

Partij voor de Dieren: 'Nieuw compromis uitbreiding Madurodam is onacceptabel'

“Onacceptabel” noemt gemeenteraadslid Christine Teunissen (PvdD) het compromis dat coalitiepartijen in de achterkamertjes slo...

Lees verder