Museum Meermanno schrapt foto­sessie met roofvogel na oproep PvdD


29 augustus 2014

Ter gelegenheid van de Haagse museumnacht van 6 september had Museum Meermanno een fotosessie met een roofvogel op het programma staan. Bezoekers konden dan met het dier op de foto. De Partij voor de Dieren is tegen het gebruik van dieren voor entertainment en de Haagse werkgroep van de Partij voor de Dieren heeft het museum per brief laten weten teleurgesteld te zijn over dit onderdeel van het evenement. Naar aanleiding van deze brief heeft het museum het programma gewijzigd en de fotosessie geschrapt.

Een fotosessie is een stressvolle gebeurtenis voor dieren. Zij worden gedurende zo’n sessie steeds weer in een pose gemanoeuvreerd met een voor hen onbekende persoon in een onnatuurlijke omgeving te midden van een mensenmenigte. Deze roofvogels leven in gevangenschap en worden gedwongen om kunstjes te vertonen. Zowel door hun lichaamsbouw als door hun gedrag hebben roofvogels veel ruimte nodig. Door gevangenschap worden zij ernstig beperkt in hun bewegingsvrijheid.

Daarbij is het niet natuurlijk om een (wild) dier kunstjes te laten doen. Het publiek komt dichtbij de vogels, terwijl deze dieren van nature het liefst zoveel mogelijk uit de buurt van mensen willen blijven. Ook is de mogelijkheid niet uit te sluiten dat een roofvogel uit paniek of angst wil vluchten. Maar omdat dit niet mogelijk is, kan het dier agressief reageren en hiermee de persoon en omstanders verwonden.

Daarnaast draagt de fotosessie bij aan de acceptatie en promotie van het houden van wilde roofvogels in gevangenschap en bevordert het de wens om een roofvogel als huisdier te houden. Daarmee wordt de handel in deze dieren gestimuleerd. Dit heeft, ook bij andere wilde diersoorten, al tot veel ongewenste situaties geleid.

Het museum heeft laten weten dat zij het onderdeel zullen schrappen. “Wij hebben ons laten meeslepen door het thema van onze najaarstentoonstelling 'Vogels. Duizend jaar vogels in honderden boeken’. Ook de activiteiten van de Museumnacht staan daarom allemaal in het teken van vogels. We hebben ons niet goed genoeg geïnformeerd en ons niet gerealiseerd dat dit een stressvolle gebeurtenis is voor deze vogels en dat betreuren we”, aldus het museum.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil cooling-down voor Schilderswijk

Naar aanleiding van de recente pro-Gaza en anti-IS demonstraties in de Schilderswijk voert de Haagse gemeenteraad vanavond ee...

Lees verder

Partij voor de Dieren vraagt college om preventieve aanpak 'meeuwenoverlast'

De gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren Den Haag heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de aanpak van ...

Lees verder