Natuur­ver­bin­dingen in Staten­kwartier


7 november 2019

De gemeente gaat onderzoeken of de lanen in het Statenkwartier kunnen dienen als ecologische verbinding. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde vandaag dit voorstel van de Partij voor de Dieren. Dieren kunnen de ecologische verbinding gebruiken om van het ene naar het andere natuurgebied te komen.

Momenteel zijn er in het Statenkwartier veel groene lanen, maar het groen is niet verbonden. ‘Deze plekken bieden nu al voedsel, onderdak en schuilgelegenheden voor dieren’, zegt Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. ‘Zo staan er volwassen bomen en veel struiken. Maar het is nog geen aaneengesloten geheel, waardoor het voor dieren lastig is om de lanen te doorkruisen.’

De gemeente gaat onderzoeken of de Statenlaan, de Van Boetzelaerlaan en de trambaan naast de Doornstraat natuurlijker kunnen worden ingericht. Deze straten beginnen bij de Haagse Beek en reiken bijna tot het strand en tot de Scheveningse Bosjes. Ze zijn nu niet ingericht als verbindingszone voor dieren, maar wat de Partij voor de Dieren betreft komt daar snel verandering in. ‘Als we egels en vogels in de tuin willen, moeten we daar ook wat voor doen,’ vindt Barker.