Partij voor de Dieren wil einde aan uilen- en roof­vo­gel­shows


19 mei 2016

Den Haag, 18 mei 2016 – De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld aan het college naar aanleiding van een uilen- en roofvogelshow op het ‘Treesfeest’. Tijdens het tweedaagse evenement konden bezoekers op de foto met één van de aanwezige vogels. De Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel dat in de gemeente Den Haag dieren worden misbruikt voor menselijk vermaak. De vogels worden blootgesteld aan stress en kunnen hun natuurlijke gedrag niet uitoefenen. Daarom heeft de partij er bij het college aangedrongen om evenementen waarbij dierenwelzijn in het gedrang komt niet toe te staan.

De dieren die bij evenementen worden gebruikt, kunnen vaak hun soorteigen gedrag niet vertonen. De roofvogels krijgen bijvoorbeeld nauwelijks de kans om te vliegen en zitten voor het grootste deel van de tijd in te kleine hokken of met een kort touw vastgebonden aan een blok. Uilen zijn van nature nachtdieren en mensenschuw, maar worden urenlang aan daglicht onderworpen. Bovendien veroorzaakt het vervoer stress bij de dieren. De vogels op het ‘Treesfeest’ waren afkomstig van een valkenier uit Culemborg. Eenmaal aangekomen op locatie veroorzaken de mensenmassa, vreemde omgeving, muziek voor nog meer stress bij de dieren. Ook is het zorgelijk dat een stand met roofvogels en uilen de vraag naar dit soort vogels als huisdier kan laten toenemen.

Voor de Partij voor de Dieren is het onwenselijk dat vermaak ten koste van dieren plaatsvindt in de stad van Vrede & Recht. De Partij voor de Dieren heeft eerder al schriftelijke vragen gesteld en voorstellen gedaan om evenementen die ten koste van dieren worden gehouden af te schaffen. Tot nu toe heeft de gemeente geweigerd hierop actie te ondernemen.

Gemeenteraadslid Christine Teunissen: “Een feest als ‘Het Treesfeest’ moet een feest voor iedereen zijn, ook voor de dieren. Dat dieren worden gebruikt voor menselijk vermaak is onacceptabel. We blijven ons inzetten om vermaak dat ten koste gaat van dieren zo snel mogelijk te beëindigen.”

Lees hier onze schriftelijke vragen

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen over ja-ja sticker in Den Haag

De Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over het invoeren van de ja-ja sticker in Den Haag. Folde...

Lees verder

Den Haag onderzoekt effect uitbreiden milieuzone

De gemeenteraad heeft een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die het college oproept te kijken of de aanpak van lu...

Lees verder