Partij voor de Dieren: geen festivals ten koste van Haagse parken


8 februari 2016

Partij voor de Dieren Den Haag heeft het college vandaag vragen gesteld over festivals in Haagse parken en natuurgebieden. Vorige week signaleerden omwonenden van het Huygenspark schade aan de bodem en de bomen in het park, veroorzaakt door het jaarlijks georganiseerde Carnivale winterfestival. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de druk van festivals op Haagse parken en natuurgebieden en vraagt het college onder andere hoeveel festivals in Den Haag er vorig jaar zijn georganiseerd in parken en natuurgebieden en hoeveel schade dit heeft veroorzaakt. Ook wil de partij festivals die grote druk leggen op de leefomgeving niet langer in parken worden georganiseerd maar uitwijken naar meer geschikte plekken.

Aan festivals in parken kleven nadelen. Zij kunnen schadelijk zijn voor de aanwezige flora en fauna. Ook het gebruik van onder meer plastic wegwerpbekers en aggregaten voor stroom zorgt ervoor dat festivals een behoorlijke inbreuk maken op de omgeving en op het milieu. Zo is het aantal bezoekers van het winterfestival in het Huygenspark sinds 2009 verdubbeld van 8.500 naar 17.000. Volgens omwonenden liet het festival in 2009 zijn sporen al duidelijk na en leidt de stijging van de bezoekersaantallen tot een nog grotere kale plekken, modderpoelen, verstoring van dieren en aantasting van monumentale bomen.

Raadslid Christine Teunissen (PvdD): “we zijn geschokt door de staat waarin het Huygenspark verkeert en willen weten hoe de gemeente dit in het vervolg gaat voorkomen. Er zijn genoeg plekken in de stad die speciaal aangewezen zijn voor festivals, denk aan het Spuiplein, het Prins Hendrikplein en het Malieveld. Grote festivals kunnen beter daar naar uitwijken.”

Je kunt onze schriftelijke vragen hier lezen.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil dat gemeente gratis groene tuinen voor bewoners ontwerpt

De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over een mogelijk nieuwe vergroeningsactie in Den Haag. Den Haag ...

Lees verder

Kom naar de filmmiddag Biodiversiteit!

Partij voor de Dieren Den Haag organiseert zondag 13 maart een themamiddag over biodiversiteit in de stad. De PvdD laat met d...

Lees verder