Partij voor de Dieren, Haagse Stads­partij en Groen­Links: Bizar om plastic scheiden te bestraffen


5 september 2017

Partij voor de Dieren, de Haagse Stadspartij en GroenLinks hekelen een nieuw plan van wethouder Boudewijn Revis voor de verwerking van huishoudelijk afval waarbij het scheiden van plastic afval bestraft wordt.

Wethouder Boudewijn Revis (VVD) wil in zee met afvalverwerker AVR die in Rotterdam een nieuwe nascheidingsinstallatie bouwt. Plastic wordt uit het restafval gehaald en vervolgens als grondstof verkocht. De wethouder wil met de AVR afspreken dat de gemeente een boete betaalt als er te weinig plastic in het huishoudelijk afval zit.

Volgens de drie partijen is het plan ondoordacht en onwenselijk. Ook vinden de partijen het onbestaanbaar dat de wethouder niet eerst wacht op de resultaten van een evaluatie van het Haagse afvalbeleid die later dit jaar verwacht wordt.

Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren: "Door een boete af te spreken als er te weinig plastic in het afval zit, geef je een heel verkeerd signaal af. Op deze manier ontmoedig je mensen om al bij de bron te scheiden”

Arjen Kapteijns, fractievoorzitter van GroenLinks: "Dit is de wereld op zijn kop. We moeten het mensen juist makkelijker maken om plastic afval te scheiden. Dat levert veel meer op. Niet alleen is de kwaliteit van het ingezamelde plastic dan veel hoger en beter geschikt om te recyclen maar het maakt mensen ook bewuster van wat ze kopen.”

Joeri Oudshoorn, raadslid Haagse Stadspartij: "We moeten juist naar minder plastic verpakkingen in de winkel en naar meer statiegeldregelingen. Maar met dit voorstel van de wethouder zou dat de gemeente miljoenen kunnen kosten.”

Woensdagochtend dienen de partijen een verzoek in om dit plan zo snel mogelijk in de gemeenteraad te bespreken.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil dat gemeente snel werk maakt van asbestdaken

De Partij voor de Dieren roept het college van burgemeester en wethouders op om, in navolging van de gemeentes Utrecht en Dor...

Lees verder

Den Haag moet volop inzetten op schone lucht na rechterlijke uitspraak

De Partij voor de Dieren roept het college op om aanvullende maatregelen te treffen tegen de ongezonde lucht in de stad. De p...

Lees verder