Partij voor de Dieren schept grachten schoon


17 augustus 2017

Maandag 21 augustus stapt de Haagse Partij voor de Dieren op een rondvaartboot van de Ooievaart om plastic en ander afval uit de grachten te scheppen. Hiermee vraagt ze aandacht voor zwerfvuil, een aanhoudend probleem in de stad. De boot vertrekt om 16:00 uur vanaf de Bierkade.

Zwerfvuil ontsiert niet alleen, maar vormt ook een gevaar voor dieren en onze omgeving. “Dieren kunnen zwerfvuil opeten, erin stikken en erin verstrikt raken,” aldus raadslid Christine Teunissen. “De foto’s van dode vogels met magen vol plastic staan mij nog op het netvlies gegrift. Afval dat naar zee drijft, draagt bovendien bij aan de plastic soep. Door oceaanstromingen zijn kolossale eilanden van plastic afval ontstaan die het zeeleven ernstig bedreigen. Ook worden steeds meer minuscule plastic deeltjes teruggevonden in ons drinkwater en op ons bord.”

Plastic uit de grachten vissen biedt geen structurele oplossing tegen zwerfvuil, daar zijn meer maatregelen voor nodig. Teunissen: “Zwerfvuil verschijnt niet vanzelf op straat, maar is het resultaat van een wegwerpcultuur. Producten die langer meegaan, gescheiden afvalinzameling en beloningen daarvoor, zoals statiegeld, en voorlichting van de gemeente dragen daaraan bij. We moeten afval gaan zien als waardevolle grondstof die we kunnen hergebruiken. Het schoonscheppen van de grachten laat zien dat je met een kleine moeite een groot verschil kunt maken voor een betere wereld.”

Gerelateerd nieuws

Voorjaarsnota 2017: onze inzet

We hebben het vandaag over de plannen voor de laatste periode van dit college. In het laatste jaar blijft het helaas vaak bij...

Lees verder

PvdD: denk aan dieren tijdens werkzaamheden

De Haagse Partij voor de Dieren heeft het stadsbestuur om opheldering gevraagd over het weghalen van een meerkoetennest in de...

Lees verder