Partij voor de Dieren: 'snelle invoering ja-jasticker in Den Haag is nu mogelijk'


23 november 2017

De Partij voor de Dieren wil dat Den Haag vaart maakt met het invoeren van de ja-jasticker. Gisteren gaf de rechter groen licht aan de Gemeente Amsterdam voor invoering van de sticker, waardoor enorme hoeveelheden ongewenst reclamedrukwerk kunnen worden uitgespaard.

Op dit moment is er nog een opt-outsysteem voor reclamefolders: met een nee-neesticker kunnen huishoudens aangeven geen ongewenste folders op de deurmat te willen. De ja-jasticker, een initiatief van de Partij voor de Dieren, draait de situatie om: huishoudens krijgen standaard geen brievenbusreclame, tenzij ze met de sticker aangeven die wel te willen ontvangen.

Milieu Centraal becijferde dat bij een gemiddeld huishouden jaarlijks 1800 folders in de brievenbus glijden met een gewicht van 36 kilo. Christine Teunissen, gemeenteraadslid Partij voor de Dieren Den Haag: "dat betekent dat als niemand de ja-jasticker plakt, er meer dan 9 miljoen kilo drukwerk per jaar in Den Haag wordt uitgespaard."

Het raadslid vroeg al meerdere keren aan wethouder Revis (VVD) om over te gaan tot het besparende systeem, maar het college wilde eerst de ontwikkelingen in Amsterdam afwachten. Gisteren werd bekend dat in die gemeente de ja-jasticker per 1 januari 2018 wordt ingevoerd.

Nu het plan juridisch haalbaar blijkt, heeft Teunissen vandaag met steun van veel andere raadsleden gevraagd of het college nog belemmeringen ziet om nu over te gaan tot de invoering van de ja-jasticker in Den Haag.

Lees hier de schriftelijke vragen.

Gerelateerd nieuws

Christine Teunissen officieel lijsttrekker Partij voor de Dieren Den Haag

Op het partijcongres van 19 november is raadslid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren Den Haag officieel gekozen ...

Lees verder

Partij voor de Dieren: 'behoud openbaar groen!’

Het stadsbestuur is van plan de groene openbare ruimte in de Boekweitkamp te bebouwen. Op deze locatie, onderdeel van de Groe...

Lees verder