PvdD: ‘Gemeente stapelde fout op fout’


3 oktober 2019

Op basis van de resultaten van het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid concludeert de Partij voor de Dieren Den Haag dat er grote fouten bij de vuurstapels zijn gemaakt. Afspraken werden geschonden, er werden brandversnellers gebruikt en bedreigingen uitgesproken, maar er werd niet ingegrepen. Robert Barker, fractievoorzitter: ‘Het is niet dankzij, maar ondanks de gemeente dat het niet erger is afgelopen. Als pallets stapelde de gemeente fout op fout’.

Risico’s

Hoewel het evenement vergunningsplichtig had moeten zijn, werd keer op keer gedoogd dat er geen vergunning was. De politie had al meerdere malen aangegeven dat er beter met vergunningen gewerkt kon worden, zodat zij er op konden handhaven. Ook de OVV adviseert nu de verplichte vergunningsprocedure te doorlopen. Daarnaast werd gedoogd dat ondanks de risico’s de vuurstapels steeds hoger werden gebouwd en werd afgestoken ondanks de slechte weersvoorspellingen. Robert Barker, fractievoorzitter van de PvdD Den Haag: “De burgemeester greep niet in toen keer op keer de afspraken door de bouwers met voeten werden getreden. Ze was de regie volledig kwijt.”

Geen verrassing

Uit een rapportage van de politie blijkt dat vorig jaar al sprake was van ‘grote hoeveelheden vliegvuur over de boulevard’. Ditzelfde bevestigt het OVV. Raadslid Robert Barker: “Het vliegvuur kon voor de burgemeester niet als een verrassing komen. Zij had het afsteken moeten verbieden om de veiligheid van omwonenden en bezoekers te garanderen.”

Toekomst

De Haagse Partij voor de Dieren spreekt zich al langer uit tegen de huidige gang van zaken tijdens de jaarwisseling. Niet alleen de veiligheid speelt hierbij een rol. Ook luchtkwaliteit en de vervuiling van het strand zijn voor de partij redenen om voor een veel kleinere vuurstapel te pleiten: “Een stapel ter hoogte van een flatgebouw affikken is onveilig en zeer milieuvervuilend. De vuurstapel moet veel kleiner. Ook moet er volgend jaar wél gehandhaafd worden.”

Gerelateerd nieuws

Haagse partijen: ‘Laat klimaatmars in centrum toe’

Burgemeester Krikke is ‘voorlopig van oordeel’ om de wereldwijde klimaatstaking van 27 september in te perken. Ze vindt dat d...

Lees verder

Meerderheid gemeenteraad wil eco-bekers op evenementen

Een meerderheid van de Haagse partijen roept onder aanvoering van de Partij voor de Dieren de gemeente op om alleen nog herbr...

Lees verder