PvdD: handen af van adelaars


21 september 2016

De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij hebben schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van roofvogels door de politie. Het Haagse politiekorps zet sinds kort een adelaar in om criminele drones te vangen bij evenementen. De PvdD en HSP vinden het gebruik van roofvogels een zorgelijke ontwikkeling die in strijd is met dierenwelzijn. De vogels kunnen beschadigd raken door drones en zijn ongeschikt om in gevangenschap te houden. De partijen willen daarom dat het college van B&W aandringt op vangstmethoden zonder gebruik van dieren.

Dronefabrikanten en vogelexperts hebben laten weten dat de gebruikte vogels gewond kunnen raken door propellers van drones en het risico lopen met een drone te landen op de rijbaan of tegen een hoogspanningskabel te vliegen. Ook zijn adelaars en andere roofvogels dieren die veel beweging en ruimte nodig hebben. In gevangenschap kunnen zij niet hun natuurlijke gedrag vertonen.

Momenteel worden drie andere methoden getest om criminele drones te vangen, waarbij geen dieren worden ingezet. Christine Teunissen, raadslid Partij voor de Dieren: “Er kleven zoveel nadelen aan het gebruik van roofvogels dat het onbegrijpelijk is dat niet wordt gekozen voor een andere methode. Misbruik van adelaars en andere vogels moet zo snel mogelijk stoppen!”

Met de schriftelijke vragen willen de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij opheldering over de keuze voor een methode die ten koste gaat van dieren. “Het Haagse politiekorps ziet ze vliegen. Zo’n vogel maakt geen kans tegen de grotere professionele drones” aldus, Peter Bos van de Haagse Stadspartij.

Lees hier de schriftelijke vragen

Gerelateerd nieuws

Aandacht voor huisdieren bij huiselijk geweld

Op aandringen van de Partij voor de Dieren heeft het Haagse college vanochtend toegezegd huisdieren op te nemen in de intakeg...

Lees verder

PvdD: ontmoedig oplaten ballonnen

De Partij voor de Dieren wil dat dat gemeente Den Haag geen ballonnen meer oplaat bij evenementen die (mede) door de gemeente...

Lees verder