PvdD: ontmoedig oplaten ballonnen


27 september 2016

De Partij voor de Dieren wil dat dat gemeente Den Haag geen ballonnen meer oplaat bij evenementen die (mede) door de gemeente worden georganiseerd. Ook wil de partij burgers en bedrijven bewust maken van het feit dat het oplaten van ballonnen afval veroorzaakt en uiteindelijk dierenleed tot gevolg heeft. Naar aanleiding van de ballonoplating door de wethouder Buitenruimte bij het Anna van Buerenplein, bracht de PvdD de nadelen van ballonoplatingen aan de orde in schriftelijke vragen.

Ballonplastic komt na oplatingen in het milieu terecht, op stranden en in zee, waar het onderdeel uitmaakt van de plastic soup. Inmiddels is de ballon één van de meest voorkomende soorten zwerfafval op stranden. Dieren overlijden door verstikking in linten en aan verstopping door het eten van het ballonplastic. Ook kunnen ballonen voor kortsluiting in bovenleidingen zorgen. Tevens zijn de ballonnen gevuld met helium dat een steeds schaarser wordende grondstof is.

In aanwezigheid van het stadsbestuur werd de nieuwe fontein op het Anna van Buerenplein met een ballonoplating, waarna Christine Teunissen (PvdD) het stadsbestuur om opheldering vroeg. Teunissen: “Het college is een voorbeeld voor de stad, en moet daar een goede invulling aan geven, in plaats van mee te doen met vervuilen van het milieu en schade toebrengen aan dieren. Muziek, versiering, er zijn zoveel manieren waarop je een feestje kan bouwen, we kunnen best zonder ballonoplatingen als we daarmee veel vervuiling en leed besparen.”

Lees hier onze schriftelijke vragen

Gerelateerd nieuws

PvdD: handen af van adelaars

De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij hebben schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van roofvogels door de...

Lees verder

Den Haag gaat ‘natuurinclusief bouwen’ na aangenomen motie PvdD

Na een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren gaat de gemeente Den Haag aan de slag met ‘natuurinclusief bouwen’. E...

Lees verder