PvdD pleit voor verbod twee­takt­scooters en -brommers


10 december 2015

DEN HAAG, 10 december 2015 – Bij de raadscommissie vanmiddag heeft de Partij voor de Dieren gepleit voor een verbod op tweetaktscooters en -brommers. Deze vervoersmiddelen zijn enorme fijnstofkanonnen. De tweetaktscooter stoot gemiddeld tot 2.700 keer meer fijnstof uit dan een bestelbus. Om de gezondheid van de inwoners van Den Haag te beschermen vindt de partij dat het hoog tijd is voor effectieve maatregelen.

In Den Haag zijn ruim 31 duizend brom- en snorscooters, waarvan de tweetaktmotoren de meeste ultra fijnstof en roet uitstoten. Deze deeltjes zijn van alle uitstoot door het verkeer het meest schadelijk voor de gezondheid omdat ze het makkelijkst doordringen tot diep in de longen en de bloedbaan en kunnen leiden tot ontstekingen en hart- en vaatziekten. Van mensen die langdurig worden blootgesteld aan deze stoffen daalt de levensverwachting enkele maanden tot jaren.

In het Actieplan Luchtkwaliteit 2015 – 2018 van het college wordt slechts een subsidie voorgesteld om mensen over te halen een vuile scooter of brommer in te ruilen voor een schonere. Maar hier kunnen slechts 700 voertuigen van worden omgeruild. Hiermee wordt maar een klein deel van de vervuilende scooter en brommers van de weg gehaald.

De Partij voor de Dieren pleitte vandaag voor een grondiger aanpak. De partij wil dat het college de minister oproept tot een landelijk verbod op tweetaktscooters en –brommers. Daarnaast moet de milieuzone worden uitgebreid zodat scooters en brommers in een groot deel van de stad worden geweerd.

Christine Teunissen, raadslid Partij voor de Dieren Den Haag: “het Actieplan van het college is veel te vrijblijvend. Dat extreem vervuilende vervoersmiddelen zoals de tweetakt nog rond kunnen rijden in de stad is ondenkbaar gezien de schadelijke gevolgen. Het is hoog tijd voor het opschonen van Den Haag.”