PvdD: “Zonder groen is Grote Markstraat niet af”


30 maart 2016

De Partij voor de Dieren voert donderdag tijdens de officiële opening van de vernieuwde Grote Markstraat actie voor een groen winkelgebied. Momenteel is in de straat en de directe omgeving nauwelijks groen te bekennen, terwijl (hangende) bloembakken, groene gevels, perkjes en bomen bijdragen aan een aangenaam centrum en vuile lucht zuiveren en wateroverlast tegengaan. In 2012 steunde een ruime meerderheid van de gemeenteraad al een motie van de PvdD voor vergroening van de Grote Markstraat. Het college van B&W heeft hierop nauwelijks actie ondernomen, met als resultaat een versteend centrumgebied. Zonder groen is de Grote Markstraat niet af, is het devies waarmee de PvdD morgen de straat opgaat.

Dat er verschillende mogelijkheden zijn om groen in een druk winkelgebied aan te leggen, laat de Partij voor de Dieren zien met twee mobiele tuinen. En zo kunnen bezoekers ervaren wat groen kan doen op deze plek. Bij deze twee pop-up tuinen kunnen voorbijgangers een oproep aan de gemeente achterlaten om de Grote Marktstraat alsnog te vergroenen. De partij deelt biologische bijenzaadjes uit die mensen in hun eigen tuin kunnen planten, wat ook bijdraagt aan vergroening van de omgeving. De Partij voor de Dieren vindt dat de gemeente veel meer prioriteit dient te leggen bij een groene stad, om te zorgen voor een gezonde, aantrekkelijke en diervriendelijke leefomgeving.

Raadslid Christine Teunissen: "In de binnenstad van Den Haag zijn teveel versteende plekken en steriele gebouwen, een arme leefomgeving. Den Haag kan inspiratie halen uit initiatieven in andere steden, bijvoorbeeld het pop-up park midden in het winkelcentrum van Apeldoorn, dat een zeer bijzondere sociale ontmoetingsplek is. Het college maakt van vergroening echter steeds kleingeld. Het ziet alleen wat groenonderhoud kost en niet dat groen een aantrekkelijk centrum kan opleveren. Zonder een grondige vergroeningsslag is de Groene Markstraat wat de PvdD betreft niet af.”

Gerelateerd nieuws

College, maak haast met diervriendelijke kades

De Haagse gemeenteraadsfractie en de fractie PvdD Hoogheemraadschap van ​Delfland willen dat Den Haag opschiet met maatregele...

Lees verder

PvdD: College laat Haagse inwoners stikken in ongezonde lucht

Den Haag, 13 april 2016 – De Partij voor de Dieren vindt dat daadkracht bij dit college in de aanpak van luchtvervuiling voll...

Lees verder