Sloop dreigt voor histo­rische panden Gedempte gracht en Spui


18 januari 2017

Het college van B&W heeft een plan gepresenteerd om een groot deel van de historische gebouwen op de hoek van de Gedempte gracht en het Spui te slopen. Er zouden nieuwe winkels of horeca en 28 nieuwe woningen moeten komen. De Partij voor de Dieren verzet zich hier fel tegen. Vandaag vindt het debat plaats waar de partij om heeft gevraagd. Zij wil dat de monumentale bebouwing niet wordt aangetast.

De wethouder wil een deel van de panden aan de Gedempte gracht slopen. De gevels van de 17de eeuwse panden aan het Spui mogen volgens het plan wel blijven staan, maar dakopbouwen worden toegestaan en het deel achter de gevels dreigt ook volledig te worden gesloopt.

De betreffende panden op het Spui en de Gedempte gracht maken deel uit van het Rijksbeschermd stadsgezicht en zijn belangrijk historisch erfgoed. De gebouwen bleven tot nu toe nog overeind, terwijl aan de rest van het Spui al nieuwbouw werd gepleegd.

Christine Teunissen, Raadslid Partij voor de Dieren: “dit zijn beeldbepalende gebouwen waar we zuinig op moeten zijn. Een deel van de panden is in slechte staat door jarenlang achterstallig onderhoud. De gemeente moet de gebouwen met zorg laten renoveren, niet slopen. Dit college laat zich blind leiden door kostenplaatjes en verzaakt zijn plicht om deze historische parels te beschermen.”

De Partij voor de Dieren vindt dat de stad zuinig moet zijn op dit stukje oud Den Haag in het Oude Centrum. Teunissen: “Deze plannen moeten de prullenbak in. Dit unieke stukje geschiedenis in ons centrum verdient zorgvuldige renovatie, niet de sloophamer."

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: voorgestelde ‘sterfietsroute’ Juliana van Stolberglaan blijft onveilig

De Partij voor de Dieren vraagt de wethouder Verkeer aanstaande woensdag om opheldering over de voorgenomen ‘sterfietsroute’ ...

Lees verder

Partij voor de Dieren: stop gebruik van "mobiele boerderij"

De Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het plan om in winkelcentrum Mariahoe...

Lees verder