Sluit alle winkel­deuren in Den Haag


25 januari 2016

De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente Den Haag optreedt tegen de grootschalige energieverspilling door openstaande winkeldeuren in de winter. Raadslid Christine Teunissen roept het college hiertoe op tijdens het debat over energie en duurzaamheid aanstaande woensdag. Veel winkeliers houden hun deuren gedurende openingstijden standaard open, ook in de winter. Daarmee stoken ze voor de straat. Als winkeliers hun deur dichtdoen of kiezen voor systemen waarbij de deuren dichtgaan als er geen klanten in- of uitlopen, kunnen ze zo'n 40% besparen op energieverbruik. Winst voor de portemonnee en het klimaat.

Openstaande winkeldeuren zijn een hele zichtbare vorm van energieverspilling. Veel burgers vragen zich af waarom ze thuis moeite zouden doen om energie te besparen als door het opendeurenbeleid van winkeliers de warmte de straat in waait. De verontwaardiging onder winkelend publiek over de winterse energieverspilling is al lange tijd hoorbaar en heeft geleid tot verschillende initiatieven en experimenten op lokaal en landelijk niveau. Veel winkeliers hebben hierop positief gereageerd. Ondanks dat proeven hebben getoond dat het sluiten van de deuren geen impact heeft op het winkelbezoek, zijn veel winkeliers toch nog huiverig om de laatste stap te zetten.

Een dichte winkeldeur kan een jaarlijkse besparing tot 10 ton CO2 opleveren, berekenden onderzoekers van Cambridge. De Partij voor de Dieren vindt dat de energieverspilling door open winkels in de winter niet past in een gemeente die zegt energieneutraliteit hoog in het vaandel te hebben. Gemeenten kunnen zelf regels invoeren om winkeliers te verplichten hun deuren te sluiten. Teunissen wil dat het college die regels invoert en handhavend optreedt.

Teunissen: "Energiebesparing is cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering. Winkeldeuren sluiten is het 'laaghangend fruit' dat we kunnen benutten om grote stappen te zetten in energiebesparing."

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: stop komst parkeergarage Noordboulevard

De Partij voor de Dieren heeft tijdens de raadsvergadering van 21 januari tegen het voorstel ‘De kust gezond’ gestemd. Met di...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil de stad aan het dubbelglas

De Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de verduurzaming van huurwoningen in Den Haag. Huurd...

Lees verder