Opinie: Tijgers zijn helemaal niet lui


3 juli 2012

Op de site van de Posthoorn is vandaag een artikel verschenen over Circus Renaissance, die zijn tent heeft opgezet in Den Haag. Het circus treedt onder andere op met tijgers een olifant en een kudde koeien.

Het artikel leest als een reclame. Kritiekloos wordt een circusman geciteerd die zegt dat tijgers van nature luie beesten zijn. Het feit dat de dieren gevangen zitten in een veel te klein verblijf wordt vertaald in: de grote dieren liggen op hun rug en bekijken hun nagels.

Ongelofelijk. Immers met twee muisklikken kom je erachter dat tijgers in het wild dagelijks 20 km afleggen op zoek naar voedsel en tijdens het jagen tot wel 5 m hoog kunnen springen. Niet echt lui dus.

Daarnaast is het inmiddels bekend dat het leven in een circus voor wilde dieren gepaard gaat met veel dierenleed. Wilde dieren zoals tijgers en olifanten horen namelijk veel te kunnen bewegen, leven of in hechte familiekuddes zoals bij olifanten, of alleen zoals tijgers. Het leven in een circus kan hier nooit aan voldoen. Om deze reden zijn circussen met wilde dieren dan ook al verboden in landen als Oostenrijk en Griekenland.

In 2009 is in opdracht van het toenmalige ministerie van LNV onderzoek gedaan naar het welzijn van circusdieren. Hieruit bleek dat een schokkende 71% van de dieren die de onderzoekers hadden gezien, klinische afwijkingen hadden en waren de dierverblijven veel te klein.

Zo bleek een tijgerhok gemiddeld 5 m2 te zijn, terwijl tijgers in het wild een leefgebied van 100 km2 hebben. Ook bleken olifanten gemiddeld 17 uur vastgeketend aan hun poot te staan en als resultaat zwaar verstoord gedrag te vertonen. Bij de trainingen werden de onderzoekers niet eens toegelaten, wat de vraag doet rijzen welke methoden men dan gebruikt.

Wilde dieren horen niet in een circus. De zogenaamde “sprookjesachtige circusbeleving” verbergt een wereld aan dierenleed. Van een nieuwsbron zou je toch mogen verwachten dat er op zijn minst een poging wordt gedaan om een evenwichtig verhaal te brengen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief