Visnetten bij strand gevaar voor mens en dier


21 augustus 2018

Uit videobeelden blijkt dat de netten van staandwantvissers dit weekend op zeer korte afstand van surfers en zwemmers lagen waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Deze vismethode zorgt bovendien ervoor dat alle, ook beschermde, vissen en zeezoogdieren die erin raken, overlijden. De Partij voor de Dieren heeft het stadsbestuur daarom opgeroepen om het staandwantvissen in het Haagse kustgebied te verbieden.

Bij het staandwantvissen wordt gebruik gemaakt van opstaande netten die voor de kustlijn worden geplaatst. Regelmatig worden deze netten ook dichtbij het strand geplaatst op plekken die ook gebruikt worden door watersporters en andere recreanten waarmee een gevaar ontstaat. Door de manier van vissen is er bovendien geen garantie welk dier in het net verstrikt raakt. Daardoor zorgen deze visnetten voor een gewisse dood voor allerlei vissen en zeezoogdieren. Dit terwijl de havenhoofden juist fungeren als kraamkamer en schuilplaats voor diverse beschermde vissoorten, zoals de zeebaars. Gemeenteraadslid Robert Barker (Partij voor de Dieren): “Het is al langer bekend dat vissen wezens zijn die pijn en angst kunnen ervaren. Alleen daarom al is deze manier van vissen onwenselijk. Daarbij vormen deze netten ook nog eens een gevaar voor nietsvermoedende recreanten.”

De gemeente kan in verband met de veiligheid van strandgebruikers op plekken langs de kust het staandwantvissen verbieden en de Partij voor de Dieren roept het stadsbestuur van Den Haag hier ook toe op. Gemeenteraadslid Robert Barker: “Met een verbod op staandwantvissen bij de kust beschermen we surfers en zwemmers en zorgen we voor een veilige thuishaven voor vissen en andere zeedieren.

Gerelateerd nieuws

Raadsvragen over illegale bomenkap Scheveningseweg

Gisteren stuurde de Bomenstichting een brief aan het stadsbestuur over het niet naleven van de voorwaarden van de kapvergunni...

Lees verder

Meer natuur in de stad door aangepast maaibeleid

In een debat met de Partij voor de Dieren heeft het college toegezegd om groenstroken in de stad minder te gaan maaien. Aanle...

Lees verder