Schrif­te­lijke vragen Autovrije dag in Den Haag


Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

De autovrije dag is in veel gemeenten in Europa onderdeel van de Europese Mobiliteitsweek (16 – 22 september). Zo organiseerden 41 Belgische steden op 16 september een autovrije dag. Mensen worden zich daardoor bewuster van de voordelen van andere, duurzame vervoersmogelijkheden.[1] Daarnaast heeft een autovrije dag een positief effect op de luchtkwaliteit. In Brussel alleen al verbeterde de luchtkwaliteit op die dag met 30%.[2]

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden mevrouw Teunissen, Partij voor de Dieren, mevrouw Holman, PvdA en Maarten De Vuyst, GroenLinks de volgende vragen:

1. Is het college bekend met de autovrije dagen in Europa?

2. Klopt het dat de Gemeente Den Haag van 2007 – 2010 jaarlijks een autovrije dag organiseerde? Zo ja, wat waren de resultaten van deze dagen? Waarom is de Gemeente Den Haag ermee gestopt?

3. Is het college het eens met de Partij voor de Dieren, PvdA en GroenLinks dat autovrije dagen bijdragen aan bewustzijn van andere, meer duurzame mogelijkheden dan de auto voor vervoer, andere, meer sociale mogelijkheden voor het openbare ruimtegebruik en aan een betere luchtkwaliteit? Zo nee, waarom niet?

4. De autovrije dag is in veel landen onderdeel van activiteiten in het kader van de Europese Mobiliteitsweek, een project dat duurzame vervoersmiddelen in steden stimuleert. In 2017 namen 2525 gemeenten deel aan deze week.[3]

5. Is het college bereid om in 2019 tijdens de Europese Mobiliteitsweek een autovrije dag te organiseren? Zo nee, waarom niet?

6. Waarom is de gemeente Den Haag niet aangesloten bij de Europese Mobiliteitsweek? Is het college bereid de gemeente aan te melden?

7. In een groeiende stad is de ‘modal shift’, een verschuiving naar het gebruik van andere vervoersmiddelen dan de auto, hard nodig voor een gezonde luchtkwaliteit en het behoud van openbare ruimte. Meerdere autovrije dagen per jaar kunnen het kiezen voor openbaar vervoer, fietsen en lopen in plaats van de auto een stevige stimulans geven. Daarnaast kunnen zij een structurele bijdrage leveren aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Is het college bereid om de mogelijkheid tot meerdere autovrije dagen te onderzoeken? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

Christine Teunissen
Partij voor de Dieren

Janneke Holman
PvdA

Maarten De Vuyst
GroenLinks

[1] https://www.hln.be/regio/sint-niklaas/autoloze-zondag-lokt-pak-volk-naar-stadscentrum~a1a6e821/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

[2] http://www.standaard.be/cnt/dmf20180916_03747344

[3] http://www.mobilityweek.eu/

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer