Schrif­te­lijke vragen Duurzamer bedanken


Indiendatum: 13 jul. 2023

Indiener: Judith Klokkenburg, ChristenUnie/SGP, Robert Barker, Partij voor de Dieren

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

Het is een goed gebruik om nieuw beëdigde raadsleden en fractievertegenwoordigers welkom te heten met een bloemetje. Hetzelfde geldt voor vertrekkende raadsleden en andere mensen die iets betekend hebben voor onze stad, en waarvan in de raadzaal afscheid wordt genomen. Daarnaast worden er op verschillende plekken in het stadhuis wekelijks verse boeketten neergezet. Een mooi en feestelijk gebaar, maar niet erg duurzaam. De bloemen groeien vaak in een verwarmde kas of worden ingevlogen met het vliegtuig. Daarnaast kost het kweken van bloemen veel water en worden er vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bovendien verdwijnen de bloemen na een relatief korte tijd weer in de prullenbak. De Eerste Kamer heeft hier een passende oplossing voor gevonden: nieuw beëdigde senatoren kunnen nu ook kiezen voor een plant1.

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Judith Klokkenburg (ChristenUnie/SGP) en Robert Barker (PvdD) de volgende vragen:

  1. Is het college het met de indieners eens dat een snijboeket niet het meeste duurzame geschenk of bedankje is?
  2. Kan het college aangeven of er wel eens is nagedacht over een alternatief voor de boeketten die wekelijks op het stadhuis worden neergezet?
  3. Is het presidium het met de indieners eens dat een snijboeket niet het meest duurzame geschenk of bedankje is?
  4. Kan het presidium aangeven of er wel eens is nagedacht over een alternatief voor de boeketten die worden uitgereikt bij de beëdiging en afscheid van raadsleden en fractievertegenwoordigers?
  5. Zijn college en presidium bereid om te kijken naar meer duurzame alternatieven in plaats van snijboeketten en bijvoorbeeld (al dan niet optioneel) (biologische) planten te geven bij vertrek of beëdiging en neer te zetten op de diverse plekken in het stadhuis?
Judith Klokkenburg
ChristenUnie/SGP
Robert Barker
Partij voor de Dieren


Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Verkeerssituatie Monsterseweg

Lees verder

Schriftelijke vragen Goede zorg voor Haagse bomen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer