Schrif­te­lijke vragen Evaluatie Haagse Pride


Indiendatum: 22 mei 2024

Aan de voorzitter van de gemeenteraad, In het weekend van 17 tot en met 19 mei 2024 vond de Haagse Pride plaats. Op 17 mei (de internationale dag tegen homo-, bi-, trans- en interseksefobie) werd het weekend afgetrapt en op zaterdag 18 mei vond voor het eerst sinds 2018 weer een Haagse Pride Walk plaats. De evenementen werden bijzonder goed bezocht; zo liepen er alleen al met de Pride Walk 2.000 mensen mee. Helaas vond de Pride plaats in de schaduw van het, op donderdag 16 mei gepresenteerde, hoofdlijnen akkoord van de nieuwe landelijke coalitie. Daarnaast vonden rondom de Pride enkele incidenten plaats. Zo zijn bij de vraagstellers meerdere incidenten bekend van intimidatie van Pride-gangers en werd enkele dagen na het feestelijke inhuldigen van de vlaggenmast in Laak, de Pride vlag met mast en al uit de grond getrokken.

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Isabel Bos (GroenLinks), Lesley Arp (SP), Marije Mostert (D66), Fatima Faid (HSP), Janneke Holman (PvdA), Robin Smit (PvdD) de volgende vragen:

1) Hoe is het Haagse college betrokken geweest bij de organisatie van de Haagse Pride? Welke acties zijn er vanuit het stadhuis ondernomen om de Pride zo goed mogelijk plaats te laten vinden?

2) Kan het college aangeven of er een risico-analyse rondom veiligheid en geweldsincidenten heeft plaatsgevonden voor de aanvang van Pride? Zo ja, wat waren de uitkomsten? Zo nee, waarom niet?

3) Zal er een evaluatie plaatsvinden van de afgelopen Haagse Pride? Zo ja, wanneer kan de raad deze ontvangen en welke organisaties worden daarbij betrokken?

4) (Hoe) wordt de Pride de komende jaren gefaciliteerd en gefinancierd? Is hier structurele financiering voor voorzien, en zo ja hoe groot is dit bedrag? De vraagstellers hebben signalen ontvangen van verschillende Pride-gangers die rondom de Pride last hebben gehad van intimidatie en belediging. Zo zijn pride-gangers buiten het festivalterrein beledigd en bekogeld met flessen en andere voorwerpen.

5) Is het college ook bekend met deze signalen? Welke acties gaat het college ondernemen naar aanleiding van deze signalen?

6) Kan het college aangeven hoe zij de veiligheid van queerpersonen in de toekomst beter gaat waarborgen voor, tijdens en na pride-evenementen?

7) Hebben deze incidenten ook geleid tot extra meldingen bij Den Haag Meldt? Ziet het college de afgelopen jaren een toename van het aantal meldingen op basis van seksuele gerichtheid en/of genderidentiteit, en zo ja, welke acties worden hierop ondernomen?


Op vrijdag 17 mei werd bij het stadsdeelkantoor Laak de pride progress vlag gehesen. Hiermee werd tegemoet gekomen aan wensen van bewoners, die graag een vlaggenmast bij het stadsdeelkantoor wilden zien. Enkele dagen hierna is echter de vlag met vlaggenmast en al uit de grond getrokken, en is het raam bij de ingang van het stadsdeelkantoor ingeslagen.

8) Heeft het college al aangifte gedaan van deze diefstal en dit vandalisme? Zo nee, is het college nog bereid dit te doen?

9) Wanneer verwacht het college de vlaggenmast en vlag weer in ere te kunnen herstellen?

10) Is het college in gesprek met buurtbewoners en andere belanghebbenden over dit vandalisme?

11) Zijn er voorafgaand of na het hijsen van de vlag bij de politie dan wel de gemeente signalen binnengekomen over dreigend vandalisme? Zo ja, wat is er met die signalen gedaan?

12) Welke stappen gaat het college verder nog zetten naar aanleiding van dit incident? Hoe gaat voorkomen worden dat dit nog een keer gebeurt?

Op donderdag16 maart presenteerden de landelijke PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord. Hierin zijn weinig concrete stappen opgenomen die de leefomstandigheden van queerpersonen moeten verbeteren. Daarnaast wordt er in het hoofdlijnenakkoord gesproken over de leerdoelen van relationele en seksuele voorlichting op scholen: deze dienen ‘neutraal’ te zijn en ‘beter toegesneden op de leeftijden van leerlingen’. De vraagstellers maken zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling.

13) Kan het college reflecteren op de zinsnede uit het hoofdlijnenakkoord over de leerdoelen van relationele en seksuele voorlichting? Verandert deze landelijke beleidsambitie nog iets voor het Haagse gemeentebeleid omtrent seksuele voorlichting op scholen?

14) Hoe wordt op dit moment relationele en seksuele voorlichting op Haagse scholen vormgegeven, en welke organisaties zijn hierbij betrokken? Welke rol speelt de Haagse gemeente hierin?

15) Is het college bereid om in gesprek te gaan met deze organisaties over het belang van inclusieve relationele en seksuele voorlichting, waarin aandacht is voor alle genderidentiteiten, seksuele gerichtheden en relatievormen? Zo ja, kan het college de raad op de hoogte stellen van de uitkomsten van dit gesprek?

16) Hoeveel GSA (gender & sexuality allianties) zijn er op dit moment actief op Haagse scholen? Heeft het college de ambitie om dit aantal verder te doen toenemen, en zo ja, hoe wordt dit vanuit de gemeente gestimuleerd?

Isabel Bos
GroenLink
Lesley Arp
SP
Marije Mosterd
D66
Fatima Faïd
HSP
Janneke Holman
PvdA
Robin Smit
Partij voor de Dieren


Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Uitvraag Molenvlietpark en Nieuw Vredenoord

Lees verder

Schriftelijke vragen Winst boven dierenwelzijn bij Evidensia

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer