Schriftelijke vragen Winst boven dierenwelzijn bij Evidensia
Indiendatum: 26 jun. 2024
Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Onlangs heeft Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag haar nachtelijke spoedzorg gesloten, tot minstens eind september. Hierdoor zijn er geen grote instellingen in de stad die nachtelijke spoedzorg aanbieden, en is de stad afhankelijk van twee zelfstandige dierenartspraktijken, die dit grote gat waarschijnlijk niet kunnen vullen. Evidensia verwijst nu naar haar locaties in Barendrecht en Amsterdam, waardoor inwoners van Den Haag ’s nachts ver moeten reizen om hun huisdieren van zorg te voorzien. Ook de Haagse dierenambulance zal naar Barendrecht of Amsterdam moeten reizen. Deze sluiting laat duidelijk zien dat voor Evidensia, de winst van het moederbedrijf boven het dierenwelzijn staat.
Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Lesley Arp (SP) en Robin Smit (Partij voor de Dieren) de volgende vragen:
1) Heeft het college in zicht of er voldoende capaciteit is voor nachtelijke spoedeisende hulp bij dierenartspraktijken? Zo nee, wat gaat zij doen om dat inzicht te verkrijgen?
2) Welke gevolgen ziet het college voor het welzijn van dieren in nood?
3) Wat vindt het college ervan dat Evidensia huisdiereneigenaren en de dierenambulance nu laat uitwijken naar Amsterdam en Barendrecht voor spoedhulp? Zou het college alternatieven opties voor de dierenambulance bespreekbaar willen maken?
4) Ziet het college ook de gevolgen voor kleine praktijken die door de sluiting van de nachtelijke spoedhulp van Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag de werkdruk nog verder zien toenemen?
5) Met welke regelmaat heeft het college contact met dierenartspraktijken (van zowel de kring dierenartsen als de praktijken die niet bij de kring zijn aangesloten) over hun dienstverlening?
6) Is het college bereid om in gesprek te gaan met Evidensia en andere dierenartsenpraktijken in Den Haag en de nabije omgeving om toegankelijke
nachtelijke spoedhulp zo snel mogelijk te organiseren?
7) Deelt het college de opvatting van de SP en Partij voor de Dieren, dat Evidensia met het sluiten van de spoedhulp de code van dierenarts schendt, die stelt: ‘Dierenartsen die praktijk voeren zijn in het kader van de door hun geleverde veterinaire beroepsuitoefening verantwoordelijk voor een ononderbroken diergeneeskundige dienstverlening’?
8) Is het college bereid om Evidensia aan te spreken op hun verantwoordelijkheid als zorgverlener voor duizenden dieren? Zo nee, waarom niet?
9) Deelt het college de mening van de SP en Partij voor de Dieren dat het sluiten van spoedzorg door een grote keten met veel personeel niet uitlegbaar is?
10) Deelt het college de mening van de SP en Partij voor de Dieren dat het hier duidelijk is dat de financiële belangen van het bedrijf de belangrijkste zaak is, en dat de gezondheid en kwaliteit van leven van dieren belangrijker hoort te zijn dan de winst van een investeringsbureau?
11) Is het college ermee bekend dat spoedzorg bij praktijken van Evidensia vaak duurder is, vergeleken met andere praktijken?
12) Welke stappen gaat het college zetten om de verdere verkoop van dierenartsenpraktijken aan Evidensia of andere investeringsbureaus te voorkomen?
13) Welke stappen gaat het college zetten om de monopoliepositie van Evidensia te doorbreken, zodat spoedzorg toegankelijker en betaalbaarder wordt in Den Haag?
14) Is het college bereid om met andere gemeenten op te trekken tegen monopolieposities in de dierenzorg? Zo nee, waarom niet?
Lesley Arp SP | Robin Smit | |
Indiendatum:
26 jun. 2024
Antwoorddatum: 17 sep. 2024
De raadsleden mevrouw van Arp en de heer Smit hebben op 26 juni 2024 een brief met daarin veertienvragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Overeenkomstig artikel 30 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoordt het college deze vragen als volgt.
Onlangs heeft Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag haar nachtelijke spoedzorg gesloten, tot minstens eind september. Hierdoor zijn er geen grote instellingen in de stad die nachtelijke spoedzorg aanbieden, en is de stad afhankelijk van twee zelfstandige dierenartspraktijken, die dit grote gat waarschijnlijk niet kunnen vullen. Evidensia verwijst nu naar haar locaties in Barendrecht en Amsterdam, waardoor inwoners van Den Haag ’s nachts ver moeten reizen om hun huisdieren van zorg te voorzien. Ook de Haagse dierenambulance zal naar Barendrecht of Amsterdam moeten reizen. Deze sluiting laat duidelijk zien dat voor Evidensia, de winst van het moederbedrijf boven het dierenwelzijn staat.
1. Heeft het college in zicht of er voldoende capaciteit is voor nachtelijke spoedeisende hulp bij dierenartspraktijken? Zo nee, wat gaat zij doen om dat inzicht te verkrijgen??
Nee, het college heeft daar geen zicht op. Er worden geen data gerapporteerd van het aantal, de soort en de vestigingsplaats van dierenklinieken in Nederland en de diensten die een dierenartspraktijk verleent. Het college heeft via de Dierenambulance Den Haag en Kring Dierenartsen Haaglanden vernomen dat huisdiereigenaren voor de nachtspoedhulp in de regio terecht kunnen bij de dienstdoende Kring Haaglanden dierenarts of AniCura Haaglanden Rijswijk.
2. Welke gevolgen ziet het college voor het welzijn van dieren in nood?
Dierenartsen leveren een belangrijke bijdrage aan het welzijn van dieren en vooral voor dieren in nood. Het college kan zich voorstellen dat het niet fijn is voor de dieren, de huisdiereigenaren en de Dierenambulance Den Haag om langer te moeten reizen voor nachtspoedhulp.
3. Wat vindt het college ervan dat Evidensia huisdiereneigenaren en de dierenambulance nu laat uitwijken naar Amsterdam en Barendrecht voor spoedhulp? Zou het college alternatieven opties voor de dierenambulance bespreekbaar willen maken?
Zie de beantwoording van vraag 1 en 2.
4. Ziet het college ook de gevolgen voor kleine praktijken die door de sluiting van de nachtelijke spoedhulp van Evidensia Dierenziekenhuis Den Haag de werkdruk nog verder zien toenemen?
Het college heeft navraag gedaan bij de Kring Dierenartsen Haaglanden en vernomen dat er signalen zijn dat het voor kleine praktijken extra belasting met zich meebrengt.
5. Met welke regelmaat heeft het college contact met dierenartspraktijken (van zowel de kring dierenartsen als de praktijken die niet bij de kring zijn aangesloten) over hun dienstverlening?
De gemeente heeft met diverse betrokkenen zoals dierenwelzijnsorganisaties, maar ook dierenartsen regelmatig contact en betrekt hen bij het verbeteren van het dierenwelzijnsbeleid. Daarnaast neemt de Dierenartsen Kring Haaglanden deel aan de Klankbordgroep Dierenwelzijn. De inrichting en toegankelijkheid van de zorg, waaronder de spoedhulp is echter de verantwoordelijkheid van de veterinaire beroepsgroep.
6. Is het college bereid om in gesprek te gaan met Evidensia en andere dierenartsenpraktijken in Den Haag en de nabije omgeving om toegankelijke nachtelijke spoedhulp zo snel mogelijk te organiseren?
Ja, het college vindt het belangrijk dat de betrokkenen in het belang van dierenwelzijn snel tot een oplossing komen. Om deze reden heeft het college de Dierenartsen Kring Haaglanden hierover gesproken en Evidensia een brief gestuurd. Daarnaast is het college verheugd dat er op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) een gesprek gepland wordt met betrokken zorgaanbieders in de regio zodat deze partijen zelf tot een gezamenlijke oplossing kunnen komen.
7. Deelt het college de opvatting van de SP en Partij voor de Dieren, dat Evidensia met het sluiten van de spoedhulp de code van dierenarts schendt, die stelt: ‘Dierenartsen die praktijk voeren zijn in het kader van de door hun geleverde veterinaire beroepsuitoefening verantwoordelijk voor een ononderbroken diergeneeskundige dienstverlening’?
De code voor de dierenarts is opgesteld door en voor leden van de KNMvD. De Code stelt dat dierenartsen verantwoordelijk zijn voor een ononderbroken dienstverlening en zorgen voor een vervangingsregeling. Het oordeel over de code van de dierenarts is aan de beroepsgroep zelf en niet aan het college.
8. Is het college bereid om Evidensia aan te spreken op hun verantwoordelijkheid als zorgverlener voor duizenden dieren? Zo nee, waarom niet?
Zie de beantwoording van vraag 6 en 7.
9. Deelt het college de mening van de SP en Partij voor de Dieren dat het sluiten van spoedzorg door een grote keten met veel personeel niet uitlegbaar is?
Het college is niet bekend wat de redenen zijn dat het Evidensia Dierenziekenhuis in Den Haag stopt met de nachtspoedhulp. Zie verder de beantwoording van vraag 6 en 7.
10. Deelt het college de mening van de SP en Partij voor de Dieren dat het hier duidelijk is dat de financiële belangen van het bedrijf de belangrijkste zaak is, en dat de gezondheid en kwaliteit van leven van dieren belangrijker hoort te zijn dan de winst van een investeringsbureau?
Zie de beantwoording van vraag 9.
11. Is het college ermee bekend dat spoedzorg bij praktijken van Evidensia vaak duurder is, vergeleken met andere praktijken?
Het college heeft daar geen zicht op. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is een extern onderzoek gestart naar de prijsontwikkeling in de diergeneeskundige zorg en de marktpositie van ketens en samenwerkingsverbanden en de mogelijke invloed hiervan op de prijsstelling. In dit onderzoek wordt ook gekeken naar de inrichting van de spoedzorg. De uitkomsten van het onderzoek worden dit najaar verwacht. Het college wil de uitkomsten van dit onderzoek afwachten.
12. Welke stappen gaat het college zetten om de verdere verkoop van dierenartsenpraktijken aan Evidensia of andere investeringsbureaus te voorkomen?
Het college heeft geen bevoegdheden om investeringsbureaus te verbieden Nederlandse dierenartspraktijken op te kopen.
13. Welke stappen gaat het college zetten om de monopoliepositie van Evidensia te doorbreken, zodat spoedzorg toegankelijker en betaalbaarder wordt in Den Haag?
Zie de beantwoording van vraag 12.
14. Is het college bereid om met andere gemeenten op te trekken tegen monopolieposities in de dierenzorg? Zo nee, waarom niet?
Zie de beantwoording van vraag 12.
Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris,
Ilma Merx | de locoburgemeester,
Robert van Asten |
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Evaluatie Haagse Pride
Lees verderSchriftelijke vragen Vervolgvragen Uilenbos
Lees verder