Schrif­te­lijke vragen Lucht­ver­vuiling, geluids­hinder en stik­stof­pro­ble­matiek


Indiendatum: 23 jan. 2025

Recente rapporten en rechterlijke uitspraken wijzen nadrukkelijk op een urgentie om milieubeleid te intensiveren. Den Haag, als grote stad met kwetsbare natuurgebieden, heeft hier nadrukkelijk mee te maken. In december 2024 heeft een uitspraak van de Raad van State de juridische ruimte voor intern salderen bij stikstofuitstoot aangescherpt, wat gevolgen heeft voor recente en toekomstige vergunningverlening. In januari 2025 publiceerde de Europese Rekenkamer een rapport waaruit blijkt dat stadsbewoners in de EU nog steeds last van hebben luchtverontreiniging en geluidshinder. Deze week oordeelde de rechter dat de Nederlandse overheid spoedig veel meer moet doen om de stikstofdoelen in 2030 te halen. Naar aanleiding hiervan heeft de Partij voor de Dieren vragen over het gemeentelijke beleid en de uitvoering van milieumaatregelen in Den Haag.

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Leonie Gerritsen, Partij voor de Dieren, de volgende vragen:

Luchtkwaliteit

  1. Hoe beoordeelt het college de bevindingen uit het Europese Rekenkamerrapport (ERK) dat luchtkwaliteitsnormen in veel steden niet worden gehaald, en welke implicaties ziet het college specifiek voor Den Haag?​

  2. Kan het college aangeven welke stappen worden genomen om te voldoen aan de aangescherpte luchtkwaliteitsnormen van de EU voor 2030?

  3. Hoe reflecteert het college op de stelling in het rapport dat lokale actieplannen niet als doeltreffende beheersinstrumenten worden gebruikt (ERK p. 31)?

Den Haag heeft Natura2000-gebieden die kwetsbaar zijn voor luchtverontreiniging

  1. Welke concrete maatregelen neemt het college om de emissies van PM2,5 en NO2 in de stad te verminderen, gezien de gezondheidsrisico’s en de natuureffecten?

Geluidsoverlast
Uit het rapport van de Europese Rekenkamer blijkt dat geluidsoverlast een aanzienlijk gezondheidsrisico vormt, onder andere door wegverkeerslawaai.

  1. Heeft het college inzicht in welke wijken van Den Haag de meeste overlast wordt ervaren? Wordt er daarbij voldaan aan de advieswaarden van de WHO?
  2. Kan het college aangeven welke maatregelen effectief zijn om wegverkeerslawaai te verminderen?
  3. Geluidsoverlast blijkt ook schadelijk voor biodiversiteit, zoals vogels in stedelijke gebieden (ERK constatering 46). Is het college bekend met deze effecten, en worden hierop specifieke maatregelen genomen?
  4. Hoe ziet het college de relatie tussen de zero-emissiezone aan de kuststrook en de doelstellingen om luchtverontreiniging en geluidshinder te verminderen?

Stikstofuitstoot en vergunningverlening

  1. Kan het college reflecteren op de recente uitspraak van de Raad van State over intern salderen en de toegenomen verplichting tot een passende beoordeling van stikstofuitstoot bij vergunningverlening?​ Is dit relevant voor stikstofbeoordeling van projecten in de gemeente Den Haag en zo ja, hoe significant zijn de verwachte gevolgen?
  2. Heeft het college inzicht in de gemeentelijke projecten en vergunningen die mogelijk geraakt worden door deze uitspraak? Zo ja, om welke projecten gaat het?
  3. Heeft het college zicht op het aantal en/of het type projecten en vergunningen in Den Haag die mogelijk door deze uitspraak worden geraakt?
  4. Hoe beoordeelt het college het punt dat ruimhartig intern salderen juridisch kwetsbaar bleek? Welke alternatieven ziet het college om niet steeds geconfronteerd te worden met juridische geitenpaadjes die later weer sneuvelen?

Ook in de door Greenpeace aangespannen rechtszaak heeft de rechtbank geoordeeld dat het huidige stikstofbeleid veel te traag is.

  1. De rechterlijke uitspraak dwingt de Nederlandse overheid meer haast te maken met stikstofreductie. Welke lessen trekt het college hieruit voor eigen beleid en uitvoering?
  2. Neemt het college naar aanleiding van deze uitspraken extra stappen om kwetsbare natuurgebieden in en rond Den Haag te ontzien? Zo ja, welke? Zo niet, waarom niet?
  3. Kan het college toelichten hoe wordt samengewerkt met de provincie Zuid-Holland, ook in het licht van de recente ontwikkelingen rondom stikstofbeleid?
  4. Gegeven deze rapporten en uitspraken, hoe reflecteert het college op lokaal beleid om te zorgen dat Den Haag een duurzame en leefbare stad wordt? Hoe vertaalt het college dit in beleid dat recht doet aan natuur en klimaat?

Leonie Gerritsen
Partij voor de Dieren



Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Reflecteer op boomversiering!

Lees verder

Schriftelijke vragen Duitse militair begraven op onjuiste locatie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer