Bijdrage Actu­a­li­tei­ten­debat Voor­ge­nomen verkoop van grond Jan Willem Frisolaan 3


19 december 2024

Voorzitter,

Wat bezielt het college? Bomenkap en grondverkoop in de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Een gebied dat juist beschermd hoort te zijn, dreigt nu geprivatiseerd en verkleind te worden voor een tijdelijke kantooruitbreiding. En dat zonder de raad duidelijk te informeren. Dit is geen natuurbeleid, maar destructie verpakt als pragmatisme.

Voorzitter, het plan aan de Jan Willem Frisolaan heeft geen expliciete goedkeuring van de raad. Toch wil het college 500 vierkante meter publieke ruimte het liefst op heel korte termijn verkopen aan een private partij. Deels gaat het om de stedelijke groene hoofdstructuur en deels gaat het om openbare ruimte met bomen en een verkeersfunctie. Verkoop van deze grond is een onomkeerbare beslissing, voor een kantoorbezetting die tien jaar duurt. En wat blijft er daarna over? Geen natuur, maar beschadigd groen met verharding.

Voorzitter, de Partij voor de Dieren fractie is zeer benieuwd waarom de effecten van dit plan op het groen niet voorgelegd zijn aan de raad, zoals je zou mogen verwachten bij bebouwing in de ecologische verbindingszone? En waarom kiest het college voor verkoop - een onherstelbare en voor mijn fractie onbegrijpelijke keuze - in plaats van een tijdelijke oplossing zoals de grond verhuren of verpachten? En waarom wil het college de grond al verkopen terwijl er nog geen kapvergunning is en geen toetsing door de adviescommissie omgevingskwaliteit?

De Partij voor de Dieren vindt dat de natuur en de kwaliteiten van dit stukje stad hier moeten prevaleren boven kortetermijnbelangen van een tijdelijke huurder. Daarom dienen wij twee moties in:

Als eerste de motie ‘Verkoop is permanent, denk grondig na’, deze

Verzoekt het college:

  • nu niet over te gaan tot verkoop van de grond;

  • eerst mogelijke alternatieven die uitgaan van het in eigendom houden van de grond voor te leggen aan de raad.

Voorzitter, het is pijnlijk dat we de verkoop en aantasting van de stedelijke groene hoofdstructuur via tips van oplettende belangenorganisaties moesten vernemen en dat we als raad hier niet gewoon over geïnformeerd zijn. We zagen dit al vaker misgaan, om dit te voorkomen dien ik de motie Bescherming van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur in. Deze

Verzoekt het college:

  • iedere aantasting of wijziging van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur eerst ter besluitvorming aan de raad voor te leggen;

  • bij zulke besluiten duidelijke kaartmateriaal bij te voegen met exacte voorgestelde aanpassingen en wijzigingen van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur.