Bijdrage Autovrije dagen


Cie Leef­om­geving

7 maart 2019

Een autovrije dag heeft veel voordelen. Daarom hebben wij ook samen met PvdA en GroenLinks gevraagd om autovrije dagen in Den Haag in te voeren. De Europese week van de mobiliteit vraagt aandacht voor mobiliteit van de toekomst. In veel Europese steden vinden autovrije dagen plaats tijdens deze week. Ook ver buiten Europa zoals in Shanghai is het na succes zelfs omgedoopt tot een hele autovrije week.

Op veel plaatsen was op deze dag het openbaar vervoer veel goedkoper of zelfs gratis. In sommige steden openden het trambedrijf zelfs de deuren zodat mensen het openbaar vervoer op een andere manier kunnen beleven zoals de technische ruimte bezoeken of de tram-wash. Ook zijn er veel andere alternatieven die door particulieren worden georganiseerd, zoals een skate night, parkje of trefbal wedstrijdjes.

Kortom een autovrijedag heeft vele voordelen, niet alleen verbetert de luchtkwaliteit op de autovrije straten maar ook zorgt het voor meer sociale cohesie in de buurt. Mensen trekken met elkaar op een mooi event neer te zetten. We sluiten ons aan bij de gestelde vragen van PVdA en GroenLinks maar ook roepen wij de wethouder op om toch in 2019 een autovrije dag te verwezenlijken