Bijdrage Bestemmingsplan Kop Assumburgweg
Voorzitter,
De Partij voor de Dieren is teleurgesteld dat er geen aandacht is geweest voor het verbeteren van de omgang met het groen, zelfs na zienswijzen hierover. Ecologische zones moeten goed worden behandeld, en het is daarom onwenselijk als juist daar de natuur verstoord wordt.
Voorzitter, we zien dat er vooral wordt gekeken naar regels en papierwerk, en niet genoeg naar hoe het echt is voor het groen op de plek zelf. De regels lijken belangrijker te zijn dan wat er met de plek zelf gebeurt. Maar voor een dier is het andersom: de plek is belangrijker dan de regels. Regels die bedoeld zijn om ervoor zorgen dat de plekken waar dieren wonen te beschermen, worden technisch in de letter nageleefd maar niet in de geest. Het doel, goed zorgen voor de natuur, wordt gemist. Daarom drie vragen aan de wethouder over het groen en hoe dit verder invulling krijgt.
Als eerste: het gebouw onderbreekt de verbinding tussen de groene zone op de Erasmusweg en de ecologische zone langs het water. Hier komt een strook “verkeer-verblijfsgebied”. Het gebouw moet natuurinclusief worden en de openbare ruimte moet ingericht worden. Kan de wethouder aangeven of hier op z’n minst bij de inrichting rekening gehouden wordt met de doorgang van dieren? Aan een niet-verbonden ecologische verbindingszone heb je namelijk weinig.
Ten tweede: waarom wil de gemeente niet vastleggen dat een deel van ditzelfde verkeer-verblijfsgebied groen moet worden? In antwoord op de zienswijze wordt dit vooruitgeschoven en gezegd dat de gemeente eigenaar is van de openbare ruimte. Maar wanneer komt deze uitwerking dan en hoe wordt geborgd dat hier ook groen komt?
Dan de bomenbalans: mijn fractie vindt het raar dat niet in het bestemmingsplan wordt opgenomen dat de daktuin geschikt moet zijn om bomen te dragen. Kan de wethouder dit toelichten? Deze 38 bomen zijn noodzakelijk voor een positieve bomenbalans maar de hele tijd wordt gesproken over dat ze mogelijk in een ontwerp komen. Waarom leggen we niet vast dat de bomen er echt moeten kunnen komen? Graag een reactie.
Een korte vraag over deelmobiliteit: hier wordt wel meegerekend, maar waar komen deze plekken en hoe wordt dit geborgd?
Voorzitter, afsluitend nog een punt over de schriftelijke vragen die gaan over het onder druk zetten van bezwaarmakers. Is de wethouder het eens dat het onwenselijk is als mensen geld krijgen geboden in ruil voor het intrekken van bezwaar. Anders wordt de rechtsstaat geen rechtsstaat maar een speeltje van degene met de grootste zak geld. Neemt het college afstand van het idee dat dit een acceptabele manier van met bezwaarmakers omgaan is? En zo ja, wat gaat het college hiermee doen?
Interessant voor jou
Bijdrage inzake Jaarrapportage 2022 WMO
Lees verderBijdrage Schriftelijke vragen 'Straf leegstand af!'
Lees verder