Bijdrage Geen kind met honger naar school
Cie samenleving
Voorzitter,
Er wordt benoemd dat het niet de taak van scholen is om te voorzien is in voeding maar wat de PvdD betreft wel een van de samenleving. En wel van ons. Wat gaan wij als gemeente nu doen om gezinnen en kinderen direct te helpen? Een aantal scholen in Den Haag biedt bijvoorbeeld gratis fruit aan op school. Wat vindt de wethouder van het voorzien van gratis fruit en eventueel ook snoepgroente op scholen?
In verschillende wijken is het probleem groot. Zo groot dat de wijk zelf aan de slag gegaan en zijn er meerdere op vrijwilligers draaiende initiatieven opgezet om gezinnen te ondersteunen. Zij voorzien in noodhulp op het moment en dat is onbegrijpelijk. Is de wethouder in contact met deze initiatieven en welke lessen kunnen we leren vanuit deze initiatieven? En wat doet de wethouder om deze initiatieven te ondersteunen?
In Zweden verzorgt de overheid al sinds de jaren 90 een warme lunch op scholen. Kinderen hebben dan minstens 1x per dag een gezonde maaltijd. Voeding in huis hebben betekent dat je kinderen kunt leren over gezond voedsel en het maken van gezonde keuzes, dat je kan samenwerken met bijvoorbeeld lokale groenten initiatieven en daarnaast is het bevorderlijk voor de gezondheid, ontwikkeling en kansengelijkheid. Landelijk komt hier ook steeds meer aandacht voor. Er zijn ook in Nederland verschillende voorbeelden te vinden van scholen die een pilot hebben gedaan met het aanbieden van een schoollunch. In Limburg bijvoorbeeld. Is de wethouder bereid met (o.a.) andere betrokken partijen te verkennen of/hoe een dergelijk (pilot-)project ook in Den Haag opgezet kan worden? Een goede aanpak is nu van belang!
Interessant voor jou
Bijdrage Jaarverslag 2021 - Gemeentelijke Ombudsman en Jeugdombudsman
Lees verderBijdrage Europese aanbesteding doelgroepenvervoer
Lees verder