Bijdrage Jaar­wis­seling/Duindorp


Cie Bestuur

13 januari 2021

Voorzitter, Den Haag keek op oudjaarsdag met open mond toe, toen er in Duindorp een manifestatie plaatsvond waarbij een grote groep mensen bij elkaar kwam die zich duidelijk niet aan de coronavoorschriften hielden. Op sociale media werden al snel beelden gedeeld van een grote groep hossende mensen die meezongen met een artiest op een podium. Niet te verkopen aan al die mensen die netjes binnen bleven. Ook niet te verkopen aan alle mensen die zich wel keurig aan de regels houden tijdens demonstraties. Er is in dit geval gewoon misbruik gemaakt van de uitzondering op demonstraties om zo alsnog een feestje te kunnen organiseren. Wat voor consequenties heeft dit voor de organisatie? Zou de burgemeester zich willen verontschuldigen naar alle zorgmedewerkers die een slag in de rondte moeten werken?

Het argument dat er niet is ingegrepen omwille van de kinderen of om de sfeer niet te laten escaleren, is ook vreemd. Ook zonder heftig optreden, had de manifestatie kunnen worden opgebroken. De muziek had uitgezet kunnen worden, bijvoorbeeld. Het is niet een kwestie van niets of een waterkanon. Er zijn ook nog tussenstappen. De gemeente en de politie hadden een meer sturende rol kunnen innemen. Graag een reactie.

Dan een opmerking over de beantwoording van de schriftelijke vragen. Het is echt zoeken naar de antwoorden op de daadwerkelijk gestelde vragen tussen alle ongevraagde informatie die er wordt gegeven. Dit punt maakte ik tijdens de vorige gedachtewisseling over corona ook al, met betrekking tot de beantwoording van het college in commissies. Dit wordt goed geïllustreerd in de beantwoording van de vragen van het CDA, die zo slordig gecopy/paste zijn, dat bijvoorbeeld vraag 9 helemaal niet wordt beantwoord. Alle vragen over alcoholgebruik worden ook omzeild. Ik ben benieuwd of mijn medecommissieleden dit ook zo ervaren? En zou het college hier eens op kunnen reflecteren?

Voorzitter, ten slotte nog even over die artiest. Als ik de beantwoording moet geloven, realiseert de burgemeester zich nu pas dat dit het risico vergroot op het overtreden van de 1.5 m regel? Het is niet bij de burgemeester opgekomen dat als je een artiest midden op een plein zet in een wijk waar mensen al het hele jaar aangeven dat zij een feestje willen met oud & nieuw, er mensen op af zullen komen die gaan dansen en armen om elkaar heen slaan? Volgens de beantwoording is die realisatie is nu pas doorgedrongen, en pas vanaf nu gaan manifestaties met artiesten niet meer worden toegestaan tijdens coronatijd. Dit klopt niet, want bijvoorbeeld een manifestatie van Viruswaanzin met artiesten werd ook niet toegestaan vanwege het feit dat de maatregelen niet te handhaven zouden zijn en het meer weg zou hebben van een feestje dan een demonstratie. Dus wat was er dit keer anders? Wederom wekt het optreden van de burgemeester de suggestie van ongelijkwaardigheid en willekeurigheid. Graag een reactie.


Interessant voor jou

Bijdrage Nota van Uitgangspunten ROC Mondriaan Oude Middenweg

Lees verder

Bijdrage Uitvoeringsprogramma Vrouwenemancipatie 2020-2022: Gelijke Kansen & Ambities

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer