Bijdrage Nationaal Park Hollandse Duinen i.o.


31 augustus 2023

Voorzitter,

De PvdD sluit zich volledig aan bij de ChristenUnie wat betreft deze marketingstunt Hollandse Duinen. We hebben hier al samen vragen over gesteld. Het is eigenlijk al vreemd dat we dit in commissie Leefomgeving bespreken, in plaats van de commissie Bestuur, want dit plan is economisch van aard, niet ecologisch. ‘Nationaal Park’ is geen beschermde naam, zegt het college. Wat kunnen we dan hierna verwachten? Het regenwoud van Pex? Landgoed Huygenspark?

De Partij voor de Dieren zou dit plan van harte kunnen steunen als het doel was om dermate te investeren in onze prachtige maar kwetsbare duinen, dat het ooit de titel Nationaal Park waardig zou zijn. Maar nee. Er wordt ingezet op een toeristische campagne, op recreatie, en educatie als doel op zich.

Voorzitter, de Partij voor de Dieren stelt een alternatief voor. De afgelopen jaren is Nationaal Park de Veluwe aan de slag gegaan met recreatiezonering. U kunt een uitgebreide uitleg vinden op de website van Natuurmonumenten, inclusief video’s [pdf], maar in het kort is het als volgt: het gebied wordt opgedeeld in ringen.

  • Een goed bereikbare buitenring met horeca, speeltuinen en andere attracties

  • Een tweede ring voor sport en recreatie in het groen

  • Een binnenring voor stilte en natuurbeleving.

  • Een beschermde kern voor natuurherstel en een oase van rust voor flora en fauna

Het resultaat: een betere balans tussen natuur en mens. Minder belasting van de natuur. Een natuurlijke buffer voor stikstof. Een manier om het stijgende bezoekersaantal op te vangen zonder de kwetsbare natuur in gevaar te brengen.

Voorzitter, de Partij voor de Dieren roept het college op om te stoppen met de verpretparking van onze natuur. Stop met deze marketingstunt. Stop met die grootheidswaanzin en ga terug naar waar het eigenlijk om zou moeten gaan. Als dit college graag een Nationaal Park wil, is dit dé manier om het te doen. Dit is de toekomst van natuurgebieden waar veel mensen op af komen. Graag een reactie van de wethouder.

Interessant voor jou

Bijdrage Nationaal Park Hollandse Duinen

Lees verder

Bijdrage Rapport Jeugdombudsman 'Gehoord aan de jeugdbeschermingstafel'

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer