Bijdrage Nota Inclusief Samen­leven: allemaal anders, iedereen Haags


Commissie samen­leving

4 september 2024

Voorzitter,

Allereerst dank aan de inspreker. Voor de Partij voor de Dieren is het uitgangspunt dat mededogen, respect en verbinding de maatstaven binnen onze samenleving moeten vormen. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. Nog te vaak hoor ik van vrienden die queer zijn dat zij niet hand in hand op straat kunnen lopen. Of een vriend die op straat wordt uitgescholden omdat hij niet wit is. En zoals deze week in het nieuws een incident wat zich heeft voorgedaan in een tram in Den Haag, zoals ook de inspreker al noemde.

Het is daarom goed dat we werken aan een inclusieve samenleving we hebben een aantal vragen over de nota. Als we inzoomen op de interventies die in de nota inclusief samenleven staan dan vindt mijn fractie het een gemiste kans dat we niet meer stappen zetten of dat we acties niet verdiepen. Zo wordt er gesproken over de GSA’s en de roze lopers bij verzorgingshuizen. Laat het duidelijk zijn dat onze fractie voor deze initiatieven is, maar wij zouden daar graag meer slagkracht zien om deze initiatieven ook meer te ontplooien op plekken waar het bijvoorbeeld minder vanzelfsprekend is. Zo heeft onze fractie al eerder aangegeven dat scholen de deur dichthouden voor voorlichtslessen of het opzetten van een GSA. Ook de inspreker refereerde hieraan. Kan de wethouder aangeven wat hier de handelswijze in is? Gaat de wethouder emancipatie dan gezamenlijk met wethouder onderwijs in gesprek met schoolbesturen over dit thema?

Mijn fractie vraagt ook al lang aandacht voor de acceptatie van queer ouderen ook binnen zorginstellingen. in de nota staat dat we zorginstellingen blijven ondersteunen, maar heeft de wethouder bij deze nieuwe aanpak inzichtelijk welke interventies van de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan meer veilige zorgplekken voor queer ouderen? Wat doen we nou anders dan voorgaande jaren en hoe reflecteren we op deze al langer lopende acties? Maar ook als het gaat om de handreiking queer sensitief handelen. Hoe zorgt de gemeente er nou voor dat dit inbed in zorginstellingen? Wat voor acties zijn er genomen nadat dit document werd gemaakt?

Voorzitter, een integrale manier van kijken naar een inclusieve samenleving moet. Want het onderwerp is domeinoverstijgend. Er staan dan ook veel acties in de nota die vallen onder de verantwoordelijkheid van andere wethouders. Zoals een positieve sportcultuur, gelijke stagekansen en discriminatie op de arbeids/woningmarkt tegengaan, maar hoe worden deze interventies gemonitord en gevolgd. Zo heeft mijn fractie de wethouder sport ook al vaker gevraagd naar queer acceptatie binnen sportverenigingen. Maar lijken hier ook nog altijd geen echte stappen in gezet. Hoe houdt u als wethouder inclusie grip op al deze interventies? Zullen deze thema’s ook worden opgenomen in de indicatoren die nog worden ontwikkeld, zodat we dit ook als commissie beter kunnen blijven volgen en toetsen?


Dan een nog een aantal vragen.


  • Samen met GroenLinks, PvdA, D66, SP, HSP hebben we 1,5 jaar geleden vragen gesteld over de administratieve kosten bij een geslachtsverandering op een geboorteakte het college gaf in de vragen aan dat er een collegebesluit in voorbereiding was om deze kosten te vergoeden. Wat is de stand van zaken? Nu 1,5 jaar later lijkt er nog niks gebeurd te zijn. Graag een toelichting van de wethouder.

  • Ook heeft het college toegezegd om publiekelijke steun over te brengen voor het recht op zelfbeschikking van transpersonen, intersekse personen en non-binaire personen en voor de wijziging van de Transgenderwet. Heeft het college dit inmiddels gedaan?

  • Dan sluit ik af in maart dit jaar verscheen er een artikel op de nos over dat aziatische Nederlanders net zoveel discriminatie ervaren als andere minderheden. Hier is veel minder aandacht voor, terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat deze discriminatie door de corona pandemie is verergert. Waarom heeft de wethouder dit niet meegenomen in deze nota? Graag een reactie.