Bijdrage Voorstel van het college inzake Hore­ca­ca­te­gorie fastfood


Raad

5 oktober 2023

Voorzitter,

In 2021 werd een motie van links tot rechts gesteund om fastfood terug te dringen. Terecht werd door al deze partijen geconstateerd dat meer fastfood leidt tot meer ongezond eten en tot hoger risico op overgewicht en ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Ook werd geconstateerd dat de opmars van fastfoodhoreca de stad er niet aantrekkelijker op maakt en ook economisch afbreuk doet aan onze stad.

Voorzitter, het college is hier vervolgens mee aan de slag gegaan en is met het voorliggende voorstel gekomen. Het is zeker niet optimaal, want het voorstel doet niets aan de huidige problemen maar zorgt dat die niet erger worden. Ook is het complex omdat het uitgaat van de mogelijkheden die de huidige ruimtelijke wetgeving biedt.

Echter, dit voorstel is een belangrijke stap. We zetten een rem op fastfoodtenten die overal maar oppoppen. Koninklijke Horeca Nederland zei het goed: een hoge concentratie leidt tot een eenzijdig en daardoor minder aantrekkelijk gebied. Een rem is dus goed voor het straatbeeld, winkelaanbod, maar zeker ook voor de gezondheid. Bijna de helft van onze inwoners heeft overgewicht en in de wijken in Zuidwest nog een stuk meer. Laten we hier wat aan doen.

Voorzitter, laten we dus deze stap zetten voor een gezonde samenleving.


Interessant voor jou

Bijdrage Jaarrapportage jeugd 2022

Lees verder

Bijdrage Gewijzigd initiatiefvoorstel Heerlijk Haring Happen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer