Twee­mi­nu­ten­debat Afval­scheiding stadhuis


Cie Bestuur

18 november 2020

Voorzitter,

In de voorliggende brief wordt er eigenlijk geen antwoord gegeven op een deel van de gestelde vragen. De hoofdvraag was namelijk hoe de afvalscheiding binnen het stadhuis verloopt. Wij kunnen met eigen ogen zien dat het de scheidingsbakken niet goed gebruikt worden en dat bij het ophalen vaak meerdere zakken bij elkaar geleegd worden. Worden medewerkers hierop aangesproken? Zit er een afvalscheidingsstation onder het stadhuis? Hoe wordt het afval uiteindelijk aangeboden aan de afvalverwerker? Of moet uiteindelijk toch nog alles worden nagescheiden?

Welke vormen van nudging worden er nu ingezet? Momenteel is het zo dat de restafvalbak een deksel heeft, en de PMD bak niet. Zou dat misschien kunnen worden omgedraaid, zodat de mensen die geen zin hebben om hun afval te scheiden, in ieder geval eerder alles bij het restafval gooien?

Wethouder: gescheiden inzameling is belangrijk. Twee dingen gaan niet goed genoeg: gedrag van mensen die het deponeren, nog veel vervuiling. Zal via voorlichting, communicatie, nudging etc aan worden gewerkt. Instructies zullen worden herhaald aan medewerkers