Dieren­dag­bood­schap: stop de stal­branden!


3 oktober 2018

Morgen op Werelddierendag vraagt Partij voor de Dieren Den Haag met een flyeractie op de Grote Marktstraat aandacht voor stalbranden. De afgelopen tien jaar zijn meer dan 1,5 miljoen dieren levend verbrand of door verstikking omgekomen bij stalbranden. De partij grijpt Dierendag aan om te pleiten voor strenge brandveiligheidsregels.

Alleen al in 2017 vonden 229.000 dieren de dood, met als dieptepunt de brand in de Knorhof in Erichem waar 24.000 varkens een gruwelijke dood stierven. In 2018 zijn tot dusver al weer 95.000 dieren levend verbrand of gestikt in de rook. In alle stallen (ook oudere) moet de aanwezigheid van brandalarmen en sprinkler- of watermistinstallaties verplicht zijn.

In de Tweede Kamer zijn de voorstellen van de Partij voor de Dieren voor meer preventieve maatregelen, net als vorig jaar, met een meerderheid weggestemd. Uiteindelijk is deze zomer, na lang wachten, het actieplan van de regering gekomen. Wat blijkt: dit is een actieplan zonder echte actie, maar met nog meer overleg en onderzoek.

Gemeenteraadslid Christine Teunissen: “Het is hoog tijd voor strengere brandveiligheidsregels in de veehouderij. Het is nu zo slecht gesteld met de bescherming van de dieren in de stallen, dat zelfs wc-rollen beter zijn beschermd. Wij willen op Werelddierendag aandacht vragen voor de dieren die het slachtoffer zijn van branden in de veehouderij.”

Gerelateerd nieuws

PvdD: Geen nieuwe school naast de A12

Op 300m van de A12 bij Leidschenveen wil de Britse school een nieuwe middelbare school bouwen. Aangezien op deze plek de luch...

Lees verder

Stadsbestuur houdt vast aan eigen plannen Koekamp

Het stadsbestuur heeft niet meegewerkt aan aanpassingen aan de plannen voor de Koekamp waar de gemeenteraad toe had opgeroepe...

Lees verder