Enquête Amare: Raad, kijk naar jezelf


Opinie

16 februari 2023

Het openbare deel van de raadsenquête naar de bouw van cultuurcentrum Amare begint volgende week. Robert Barker roept de gemeenteraad op naar zichzelf te kijken om bouwblunders te voorkomen.

In oktober 2014 ging mijn eerste debat in de Haagse gemeenteraad over het Spuikwartier. Dit was het moment dat de Haagse gemeenteraad de kaders voor de bouw van Amare kon bepalen. Ik maakte toen het punt dat er een blanco cheque werd uitgedeeld en dat er allerlei randvoorwaarden werden gesteld die een prijsopdrijvend effect hadden, bijvoorbeeld het gevraagde vloeroppervlak. Ook gaf ik aan dat de snelheid van de behandeling ten koste ging van de zorgvuldigheid. Bovendien had ik ernstige twijfels over de risico’s; zo was er geen maximum bepaald voor de toekomstige onderhoudskosten.

Helaas zijn al die zorgen uitgekomen en heeft de belastingbetaler voor tientallen miljoenen euro’s geleden door deze fouten. Dat ik dit kon voorspellen was niet omdat ik toentertijd een glazen bol had of enige andere bijzondere vaardigheden bezat. Het stond gewoon in de stukken. Waarom het dan toch zo is misgegaan? Omdat de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA, CDA en de HSP hadden bepaald dat de bouw zo snel mogelijk moest plaatsvinden. Dit stond namelijk in het coalitieakkoord. In twee weken tijd moest het besluit van rond de 200 miljoen euro vallen, terwijl geen van de raadsleden volledig kon overzien waar hij of zij over moest beslissen. De raadsleden stelden voor de vorm vragen over thema’s zoals een fontein en over social return, maar wilden eigenlijk zo snel mogelijk met het plan instemmen. Het coalitiebelang werd boven het stadsbelang gesteld.

Terugkijkend zal de onderzoekscommissie vast concluderen dat risico’s te gunstig werden begroot, dat het college de raad onvoldoende geïnformeerd heeft en dat de manier van aansturing onvoldoende was voor zo’n groot project. Dat is allemaal waar, maar ik roep de onderzoekscommissie ook op om de gemeenteraad een spiegel voor te houden. Want op het moment van besluitvorming kon iedereen dit dus zien aankomen. En dat geldt ook voor andere projecten die de afgelopen jaren speelden. Ook bij de besluiten over de nieuwbouw op de Binckhorst en het slopen van de beschermde wijk De Dreven was duidelijk dat de raad onvoldoende werd geïnformeerd en dat er grote risico’s waren. En net als bij Amare/Spuikwartier stemde de coalitie in met beide projecten. De oppositie stemde tegen.

Wat mij betreft zou een goede uitkomst voor de stad zijn als álle raadsleden zich bewust zijn van hun controlerende rol. Niet alleen die van de oppositie hebben de rol om kritisch te zijn. Als niet alle raadsleden deze rol pakken, zal Den Haag blijvend geteisterd worden door megalomane plannen die de belastingbetaler laten bloeden.Het vervelende is dat op het moment dat plannen zijn misgegaan, niemand zich meer verantwoordelijk voelt en de verantwoordelijke wethouders zijn gevlogen. De stad blijft dan met de gevolgen zitten.

Dit opinieartikel is 16 februari 2023 geplaatst in Den Haag Centraal.

Wij staan voor:

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Terugblik op de gemeenteraad

Tijdens de raadsvergadering maakte we ons hard om het groen te behouden in Ypenburg. Helaas stemde de raad in om 4500m2 groen...

Lees verder

PvdD: 'Dierenbeul niet welkom in Den Haag'

Den Haag – De Partij voor de Dieren Den Haag wil dat de gemeente het bedrijf Bert’s Animal Verhuur weert uit de stad. Bij het...

Lees verder