Finan­ciële steun voor seks­werkers


31 juli 2020

Goed nieuws voor een kwetsbare groep Hagenaars. De Gemeente Den Haag moet sekswerkers die vanwege corona zonder inkomsten zitten financieel gaan ondersteunen. De gemeenteraad heeft dit voorstel van de Partij voor de Dieren in meerderheid gesteund.

Veel mensen hebben de eerste maanden van de corona crisis veel inkomsten misgelopen omdat zij niet konden of mochten werken. Voor ZZP-ers en werknemers in dienstverband zijn hiervoor regelingen getroffen. Veel sekswerkers vallen echter niet onder deze groepen en zitten al maanden zonder inkomsten. Dit terwijl zij wel belasting betalen. Hierdoor komen ze in benarde posities terecht. Sekswerkers zijn een van de weinige groepen die niet financieel worden ondersteund vanuit de overheid.

Na protesten van sekswerkers en diverse belangenbehartigers mogen de sekswerkers nu vanaf 1 juli weer werken, i.p.v. 1 september. Veel sekswerkers zijn in de financiële problemen geraakt en hebben nu huurachterstanden of gebrek aan leefgeld. In verschillende gemeenten, zoals Deventer en Utrecht, zijn tijdelijke regelingen opgezet om sekswerkers financieel te kunnen ondersteunen. Dankzij een motie van de Partij voor de Dieren met de Haagse Stadspartij, de SP en D66 wordt een dergelijke regeling nu ook in Den Haag getroffen. Dit houdt in dat er een tijdelijke inkomensregeling met terugwerkende kracht wordt opgezet voor sekswerkers die werkzaam en woonachtig zijn in Den Haag. Met dit voorstel wordt ook gezorgd dat de sekswerkers worden geholpen bij een schuldhulptraject indien dat nodig is om uit de schulden te komen.

Gerelateerd nieuws

Den Haag ontevreden met luchtvaartnota

De gemeente Den Haag is kritisch op de nieuwe luchtvaartnota 2020-2050 die de Minister van Infrastructuur en Waterstaat in vo...

Lees verder

PvdD: ‘Voorkom gevaarlijke situaties voor honden in Zuiderpark’

Het Zuiderpark is de enige plek in de omgeving waar honden los mogen lopen die niet naast een weg of trambaan gelegen is. Ech...

Lees verder