Gemeente onder­zoekt moge­lijkheid meer Haagse groene daken


29 juni 2017

De gemeente gaat onderzoeken op welke manier meer Haagse daken vergroend kunnen worden. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunde vandaag de motie van de Partij voor de Dieren die het college hiertoe oproept. Groene daken beperken de gevolgen van klimaatverandering en zullen dus steeds noodzakelijker zijn voor een leefbare stad.

Groene daken zijn daken waarop planten groeien, zoals grassen of vetplanten. Ze bestrijden hitte- en wateroverlast, ze isoleren goed en ze bevorderen de biodiversiteit. Vanwege deze voordelen kunnen inwoners van Den Haag die een groen dak aanleggen op dit moment een subsidie van € 25,- per vierkante meter groen dak van de gemeente krijgen. Deze loopt echter in 2018 af. Het stadsbestuur wil dan wel de kosten voor een vergunningsaanvraag voor een groen dak – de leges – terugbetalen. Maar met de Partij voor de Dieren is een meerderheid van de raad van mening dat dit niet voldoende is om een noodzakelijke vergroeningsslag te maken.

Fractievoorzitter Christine Teunissen: “De gemeente moedigt burgers nu enkel met een kleine subsidie aan om een groen dak aan te leggen. Maar er zijn veel meer manieren om dat te doen, die de belastingbetalers geen geld hoeven te kosten, zoals een eis in de bestemmingsplannen dat een bepaald gedeelte van het eigen terrein, zeg 80%, groen moet zijn ingericht. Ook kan de gemeente van haar inwoners eisen dat een groot deel van het hemelwater op eigen terrein wordt verwerkt. Met dat soort maatregelen zorg je voor een veel leefbaardere stad, die beter bestand is tegen klimaatverandering. Het college informeert de Raad voor het eind van dit jaar over alle mogelijkheden, zodat we in 2018 nog veel meer groene daken kunnen aanleggen.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil geen nieuwbouw in Haags groen

De Partij voor de Dieren wil dat de gemeente vastlegt niet meer te zullen bouwen in het groen. Tijdens de bespreking van de W...

Lees verder

Voorjaarsnota 2017: onze inzet

We hebben het vandaag over de plannen voor de laatste periode van dit college. In het laatste jaar blijft het helaas vaak bij...

Lees verder