Gemeente werkt mee aan schending privacy-regels


14 januari 2020

Zijn ‘slimme deurbellen’ eigenlijk wel zo veilig? En hoe zit het met privacy? De digitale deurcamera’s filmen vaak ook de openbare ruimte, wat wettelijk verboden is. Toch werkt de gemeente mee aan een pilot om het gebruik van deze camera’s te stimuleren. De Partij voor de Dieren Den Haag vindt dat onder het mom van veiligheid te vaak maatregelen worden ingezet die ten koste gaan van de privacy. Samen met de Haagse Stadspartij dienen zij vragen in over de kwestie.

Slimme deurbel
Met financiële steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid doet de gemeente mee aan een pilot met ‘slimme deurbellen’. Dit zijn bellen met een camera die automatisch beginnen te filmen als er beweging wordt gedetecteerd. De gemeente Den Haag raadt bewoners in wijken waar veel wordt ingebroken een dergelijke deurbel aan. Voor deze bewoners worden de bellen (deels) vergoedt. Deze informatie kwam aan het licht in een aflevering van Nieuwsuur.

Privacy
Het grootste deel van de camera’s filmt niet alleen het huis, maar ook de openbare weg. Het filmen van de openbare weg is in principe in strijd met de privacy-regels en kan bewoners zelfs een boete opleveren. Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag, vindt dat dit niet door de beugel kan. “Als burger wil je in een vrij land leven en niet permanent worden gefilmd. Als we niet oppassen kijkt Big Brother altijd mee. Ding dong, dag privacy.”

Onveilig
Het systeem dat de gemeente Den Haag aanraadt om te gebruiken, is van het merk Ring, wat onderdeel is van het bedrijf Amazon. In de gebruikersovereenkomst staat dat alle opnames die gemaakt worden, automatisch eigendom worden van het bedrijf. Deze worden opgeslagen op servers in de VS. Slimme deurbellen zijn volgens een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het slechtst beveiligd van alle slimme apparaten. Robert Barker: “gegevens van burgers liggen zo voor het oprapen. De gemeente zou hier niet aan mee moeten werken.”

Gerelateerd nieuws

PvdD wil eind aan bladblazerterreur

De Partij voor de Dieren wil dat geen benzinebladblazers worden ingezet om bladafval te verplaatsen. Ook moet de gemeente bla...

Lees verder

OPINIE: Mitsubishi, bied excuses aan voor uw oorlogsmisdaden

Komende donderdag besluiten gemeenten of zij 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog de aandelen van het publieke bed...

Lees verder