'Gemeente Den Haag kan monument Plein 1813 wél beschermen'


zegt hoog­leraar Inter­na­ti­onaal Recht

19 oktober 2018

De Gemeente Den Haag kan wel degelijk voorkomen dat een Rijksmonument gedeeltelijk gesloopt moet worden voor de verplaatsing van de Israëlische ambassade. Dat is de conclusie van het advies van de Leidse hoogleraar Niels Blokker. De Partij voor de Dieren heeft het stadsbestuur op basis van dit advies gevraagd om de gedeeltelijke sloop van de statige witte villa te voorkomen.

Om het pand, Plein 1813 nummer 4, als ambassade te kunnen gebruiken, wil Israël het pand van binnen met een dikke betonconstructie bekleden, waarvoor onder meer de stucplafonds en veel monumentale ornamenten in het interieur worden gesloopt. Wethouder Revis (VVD) stelde eerder dat de gemeente niets tegen de sloop kan doen vanwege internationale regelgeving voor de vestiging van ambassades. Hoogleraar Blokker, door de Partij voor de Dieren om een reactie hierop gevraagd, noemt de conclusie van de wethouder echter onjuist.

In het advies wijst hij erop dat zorgvuldige naleving van het Verdrag van Wenen weliswaar essentieel is, maar dat het verdrag Nederland niet verplicht “om het de zendstaat mogelijk te maken welk aangekocht pand dan ook te gebruiken als gebouw van de zending, en daartoe nationale wet- en regelgeving ter zijde te schuiven”.

Robert Barker, gemeenteraadslid Partij voor de Dieren, heeft het stadsbestuur inmiddels gevraagd om een reactie op het advies. Barker: “de discussie ligt nu weer open. Het klopt niet wat de wethouder zegt. Wij kunnen als Den Haag de regels handhaven en het monument beschermen.” De Partij voor de Dieren wil dat het bestuur geen vergunning afgeeft en het statige pand aan Plein 1813 voor de sloop behoedt.

Gerelateerd nieuws

Problemen Spuikwartier stapelen zich op

Terwijl wethouder Revis druk bezig is de ene na de andere woontoren te presenteren, vergeet hij helemaal de raad te informere...

Lees verder

PvdD eist onderzoek naar raadselachtige vogelsterfte in Huijgenspark

Tientallen spreeuwen zijn vrijdag en dinsdag dood aangetroffen in het Huijgenspark. De Partij voor de Dieren heeft schrifteli...

Lees verder